Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η Μόσχα «σηκώνει το γάντι» στις κυρώσεις

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Μόσχα, η οποία έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά το σοκ της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing, στις 17 Ιουλίου. Κι αυτό διότι μέσα στο κλίμα της γενικής κατακραυγής που προκλήθηκε, η Δύση -Ε.Ε. και ΗΠΑ- επέβαλε το τρίτο και σοβαρότερο «κύμα» κυρώσεων, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις...
κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν κυρίως περιοριστεί στα δύο βασικά τους προπύργια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.
Τα ρωσικά αντίμετρα κινούνται καταρχήν σε οικονομικό-εμπορικό επίπεδο, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε πολλούς Ευρωπαίους, όπως οι Φινλανδοί, λόγω της γειτνίασης και των οικονομικών τους δεσμών με τη Ρωσία. Ενδεικτική είναι η προειδοποίηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν οικονομική κρίση στη σκανδιναβική χώρα. Σημειώνεται ότι, χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο δίνει το «πράσινο φως» για τη δραστική μείωση ή ακόμη και την απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει και επιβάλει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με το διάταγμα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει άμεσα ένα κατάλογο με τα προϊόντα που θα πληγούν, ενώ οι περιορισμοί θα έχουν διάρκεια ενός έτους.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου euractiv.com και της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει περιορισμούς και στις πτήσεις ευρωπαϊκών (και αμερικανικών) αεροσκαφών στο ρωσικό εναέριο χώρο -ένα μέτρο που, εφόσον εφαρμοστεί, παραπέμπει ευθέως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όπως σημειώνουν τα σχετικά ρεπορτάζ, αιτία είναι το γεγονός ότι μια θυγατρική της Aeroflot, η χαμηλού κόστους Dobrolyot, ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα όλες τις πτήσεις της λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. Προφανώς δε, ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε περαιτέρω τον τουρισμό, από και προς τη Ρωσία, ενώ το κόστος για τους μεγάλους αερομεταφορείς της Ευρώπης -Lufthansa, Air France, British Airways- θα μπορούσε να φτάσει σε διάρκεια τριών μηνών μέχρι και το ένα δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όμως, έντονη κινητικότητα παρατηρείται από την πλευρά της Μόσχας και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, έχει αρχίσει πάλι η συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων φτάνει ήδη τις 20.000. Μάλιστα, πηγές της Συμμαχίας, αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξαν χθες ότι έχει αυξηθεί εκ νέου ο κίνδυνος ρωσικής επέμβασης, ειδικά καθώς τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για τους φιλορώσους αυτονομιστές, που αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα το φάσμα της ήττας.
Ανησυχία στην Ελλάδα
Στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Eξωτερικού Eμπορίου της E.E. θα φέρει το ζήτημα της στήριξης των κλάδων που θα πληγούν δυσανάλογα από τις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης ο υφυπουργός Aνάπτυξης Nότης Mηταράκης, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Eπιτροπής Eξωστρέφειας για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2014. H συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του προέδρου της Pωσίας Bλαντιμίρ Πούτιν για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από χώρες που συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Mόσχας. Oι ελληνικές εξαγωγές προς τη Pωσία, κυρίως αγροτικά προϊόντα, ανέρχονται σε 405 εκατ. ευρώ ή στο 1,5% της αξίας του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ύψους 27 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% του AEΠ.

imerisia.gr