Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Το... τέρας της γραφειοκρατίας κοστίζει 393 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και Δημόσιο

Το... τέρας της γραφειοκρατίας κοστίζει 393 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ΔημόσιοΣτο εντυπωσιακό ποσό των 393,13 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το διοικητικό κόστος από την απίστευτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο. Εκθεση - κόλαφος του ΟΟΣΑ για το γραφειοκρατικό σύστημα στην Ελλάδα καταγράφει ένα σύστημα που προκαλεί τεράστια ζημιά ευρύτερα στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην απασχοληση εξαιτίας εξαιτίας της αποχής πολλών μικρών επιχειρήσεων από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Οπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ απαιτούνται πάνω από δύο εικοσιτετράωρα ή, εάν λάβουμε υπόψη οκτάωρη εργασία, πάνω από έξι εργάσιμες ημέρες ώστε να συγκεντρώσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης της προσφοράς της για μία δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών μια επιχείρηση μέσης αποδοτικότητας. Εάν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για προμήθεια αγαθών, θα πρέπει να αφιερώσει 16 ώρες, ενώ κάτι παραπάνω από οκτώ ώρες απαιτούνται για μια σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου.
Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από σχετικές συστάσεις του ΟΟΣΑ, θα μπορούσαν να αποφέρουν ισόποσο όφελος -δηλαδή 393,13 εκατ. ευρώ- για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο η μείωση κατά 25% του διοικητικού κόστους στις δημόσιες συμβάσεις θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2025.
Ακόμη κι αν υπερψηφιστούν οι νέες διατάξεις, για την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου απαιτούνται 29 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, ενώ ακόμη δεν έχει ενταχθεί όλο το Δημόσιο στο Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

imerisia.gr