Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μαρία Καμμά στη ΓΝΩΜΗ: Είναι μεγάλη τιμή μου να υπηρετώ έναν «παράφωνο τόπο»

«Είναι μεγάλη τιμή μου να υπηρετώ έναν «παράφωνο τόπο», έναν τόπο που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κόντρα σε νοοτροπίες και κατεστημένα…» δηλώνει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά και δίνει μαθήματα σε πολλούς για τη στάση και τις απόψεις της στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών.

«Είναι απάνθρωπο να αδιαφορούμε για τα μωρά, τα ορφανά που πεινάνε. Εμείς, οι Έλληνες, δεν υπήρξαμε μετανάστες; Τα παιδιά μας δεν είναι ακόμα και σήμερα οικονομικοί μετανάστες; Μας αρέσει να συμπεριφέρονται στα παιδιά μας με αδιαφορία; Οι Έλληνες ως λαός δεν είμαστε έτσι. Πώς καταντήσαμε σήμερα έτσι;»  διερωτάται και όχι άδικα… Και απαντά σε αυτούς που λένε ότι με την περιποίηση που κάνει στους μετανάστες έχει σαν αποτέλεσμα να φθάνουν συνεχώς καραβιές:  «Κρούσματα μετανάστευσης υπάρχουν παντού. Σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα Δωδεκάνησα. Υπάρχουν και Δήμαρχοι που είναι απολύτως ενάντιοι. Αυτοί δεν έχουν μετανάστες στα νησιά τους;».
Αναφέρεται στις επισκέψεις των δύο υπουργών Βαρβιτσιώτη και Κικίλια…Δόθηκαν υποσχέσεις για το Λιμενικό, την Αστυνομία, την διαμονή των μεταναστών, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό…
Μιλά για την αντιπαράθεση της με την Ιερά Μητρόπολη Σύμης και αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το «επεισόδιο» με τον Μητροπολίτη στον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα. Σημειώνει όμως ότι με την εκκλησία της Τήλου δεν υπάρχει κανένα μα κανένα πρόβλημα… Εξηγεί γιατί στον Εσπερινό της εορτής δεν ήταν εκεί… «Εκείνο το απόγευμα ήμουν μαζί με άνδρες του Λιμεναρχείου αλλά και Τηλιακούς και ψάχναμε 8 Σύριους που δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν. Ανάμεσα στους 8 είχαμε πληροφορίες ότι υπήρχε και ένα παιδί ΑΜΕΑ. Εσείς τι θα κάνατε στη θέση; Θα τρέχατε στο πανηγύρι ελαφρά τη καρδία; Ειλικρινά αυτό το συμβάν με στεναχώρησε ιδιαίτερα. Πρώτον γιατί περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο και λιγότερη τυπολατρία και δεύτερον γιατί αισθάνθηκα διωκόμενη από το ίδιο μου το σπίτι. Διώχθηκα από την εκκλησία του Τόπου μου και από το γεύμα που παρέθεταν οι φίλοι μου, με τις δωρεές τους. Όχι η Μητρόπολη».
Για την τουριστική κίνηση στο πανέμορφο νησί η δήμαρχος λέει ότι πάει καλά αν και το καράβι το Sea Star ξεκίνησε αργά. Η Τήλος παραμένει ένας πανέμορφος τόπος και ένας οικονομικός τουριστικός προορισμός και μας καλεί να πάμε για να το διαπιστώσουμε..
Η δήμαρχος Μαρία Καμμά κλείνει την συνέντευξη της με το θέμα του καραβιού, που εδώ και 14 χρόνια έδωσε πνοή στο νησί: «Έχουμε προτείνει λύσεις συνεργασίας και σε άλλα νησιά αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Τώρα ήρθε ο καιρός να πάμε ένα βήμα παρακάτω για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πορεία μας. Αυτό το βήμα για εμάς είναι η συνεργασία, με κοινά οφέλη για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Εύχομαι σύντομα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Εμείς πάντοτε είμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας».

verena