Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ελλάδα: Η μόνη χώρα που τα ορφανά πληρώνουν φόρο!

Η πρωτοφανής φορολογική λαίλαπα που εξαπέλυσε  η κυβέρνηση κατά δικαίων και αδίκων, ως εύκολη λύση στην φανερή αδυναμία της να εφαρμόσει πράγματα αυτονόητα, δεν εξοντώνει απλώς χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρηματίες, αλλά οδηγεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες αντικαθιστούν ουσιαστικά την κυβέρνηση σε μια κοινωνική πολιτική που εξορισμού αποτελεί υποχρέωση  της πολιτείας, να βρίσκονται κάτω από την απειλή του λουκέτου.
Το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των δωρεών σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2010, αποβλέποντας στην εκκλησιαστική περιουσία, είχε ως αποτέλεσμα να πλήξει καίρια τις φιλανθρωπικές οργανώσεις σε μια περίοδο που τα αιτήματα απόρων οικογενειών και ορφανών παιδιών για βοήθεια αυξάνονται εκθετικά.


Μειώνονται  οι δωρητές, αυξάνονται οι άποροι
«Δεν  υπάρχει πλέον κίνητρο για  κάποιον άνθρωπο να κάνει δωρεές για φιλανθρωπικούς λόγους» δηλώνει στο protothema.gr ο κύριος  Γιώργος Πρωτόπαππας, Γενικός Διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS». Με τον νέο νόμο για τη φορολόγηση δωρεών, η πολιτεία, προσπαθώντας να αντλήσει ρευστό από όπου μπορεί, δεν φορολόγησε απλώς τη δωρεά αυτή καθαυτή, αλλά και τα ακίνητα και την αξία της γης που αφήνονται ως κληρονομία σε φιλανθρωπικό οργανισμό, παρ΄όλο που τα ακίνητα αυτά δεν έχουν καμία εμπορική αξία για τον κληροδόχο (φιλανθρωπικό ίδρυμα), καθώς δεν μπορεί να αλλάξει την καθορισμένη από τον διαθέτη χρήση τους.

Η χαριστική  βολή για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα ήταν η κατάργηση της έκπτωσης της δωρεάς από το φορολογητέο  εισόδημα, γεγονός που αποθαρρύνει  τους «μεσαίους» δωρητές, όσους δηλαδή έδιναν μέχρι 2000 ευρώ για φιλανθρωπικούς λόγους και οι οποίοι αποτελούσαν  πάντοτε τους «αιμοδότες» των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μόνο στα «Παιδικά χωριά SOS» το πρώτο 4μηνο του 2011 καταγράφηκε μείωση στις δωρεές κατά 25%, ενώ από τα μέσα του 2010 έχουν αυξηθεί περίπου κατά 45% τα αιτήματα από άπορες οικογένειες για παροχή βοήθειας ή για φιλοξενία.
«Παράλληλα  ένα μέρος των μισθωτών μας σε καταστήματά μας δεν μπορεί λόγω της κρίσης να καταβάλει τα αντίστοιχα μισθώματα, με συνέπεια να χάνουμε διαρκώς πόρους» συνεχίζει ο κ. Πρωτόπαππας
Το παράδοξο στο νέο νόμο είναι πως για τις δωρεές στον «πολιτισμό» δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το κράτος ουσιαστικά ενθαρρύνει τις δωρεές σε πολιτιστικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής, ενώ αποθαρρύνει τους πολίτες να δώσουν χρήματα για άπορα και ορφανά παιδιά! «Η Ελλάδα έγινε πλέον η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου τα ορφανά παιδιά πληρώνουν φόρο για να προστατευθούν.
Κάθε  ορφανό καταβάλει περίπου 300 ευρώ το χρόνο για την προστασία του, κάτι που θα όφειλε να το παρέχει το ίδιο το κράτος» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτόπαππας στο protothema.gr συνεχίζοντας γλαφυρά «Πλέον είναι πιο συμφέρον να μας φέρει κάποιος 1.000 σουβλάκια, παρά να δωρίσει 1.000 ευρώ για τα ορφανά».
thema.gr