Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Στροφή 180 μοιρών απο τα διεθνή κεφάλαια που επαναφέρουν την Ελλάδα στον επενδυτικό τους χάρτη

«Πριν από περίπου ένα χρόνο δεν χτυπούσε το τηλέφωνο. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και πλέον ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά». Με τη φράση αυτή ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου περιέγραψε την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων έναντι της χώρας μας και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, όπως επισήμανε ο κ. Κ. Μητρόπουλος, η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων που ολοκληρώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 ανήλθε σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει την αξία όσων έγιναν στο σύνολο της περσινής χρονιάς. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν η εξαγορά της Praktiker από την Fairfax Financial Holdings, η συμφωνία της Oaktree Capital με την Σάνη Α.Ε. για νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε., η απόκτηση του 100% της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.» από την Lamda Development (υπόκειται σε έγκριση), καθώς και η εξαγορά του 90% της Astir Palace Α.Ε. στη Βουλιαγμένη από την Jermyn Street Real Estate Fund IV.
Εξίσου ενδεικτικό των θετικού momentum που υπάρχει για την Ελλάδα είναι πως περίπου 100 με 150 εταιρείες απασχολούν πολύ σοβαρά το ενδιαφέρον ξένων κατά κύριο λόγο στρατηγικών επενδυτών και όχι κερδοσκοπικών κεφαλαιών, τα οποία λειτουργούν με άλλη λογική και επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις της τάξης του 22% με 24% σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το στελέχος της PwC, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης με υγιείς ταμειακές ροές και θετικές προοπτικές, αλλά και σε εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης χρέους. Κινητικότητα παρατηρείται και στον τουρισμό, όπου περίπου 500 ξενοδοχειακές μονάδες χρειάζονται χρηματοδότηση, ενώ περιθώρια συναλλαγών υπάρχουν και στοn χώρο της παραγωγής ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους). Τέλος, στο στόχαστρο βρίσκεται και ο τομέας της ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών ακινήτων, καθώς επίσης και η πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs).

Η ελληνική αγορά ξαναζωντανεύει σε επίπεδο deals, ύστερα από τέσσερα χρόνια απραξίας, είπε χαρακτηριστικά. Η επαναφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, δεν είναι τυχαία. Όπως επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών με αποκορύφωμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, αλλά και το οριστικό τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, το γεγονός πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας παρακολουθείται από διεθνείς οργανισμούς αλλά και ότι είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια περιοχή έντονης αστάθειας, με την κρίση στην Ουκρανία, τις ταραχές στην Τουρκία, την εκρηκτική κατάσταση στη Συρία, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της. «Τους τελευταίους τρεις μήνες το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα μας έχει μειωθεί σε σύγκριση με την ευρύτερη περιοχή μας. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική, ώστε να δούμε απτά αποτελέσμα το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος. Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε πως η χρόνια των deals δεν θα είναι η φετινή αλλά η επόμενη, οπότε και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσει η χώρα μας περισσότερους ξένους επενδυτές.

Deals αξίας 6,2 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την PwC, εντός του 2013 σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης ολοκληρώθηκαν 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 3,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μαζί με τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν 6,2 δισ. ευρώ. Ο αριθμός και η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα αυξηθεί με τη σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων, την εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες, τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, την ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αλλά τις πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs) από τις συστημικές τράπεζες.

imerisia.gr