Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Νέα έκθεση του ΔΝΤ: Στο προσκήνιο οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ

Σκανδαλώδη “αβάντα” στην κυβέρνηση Σαμαρά συνιστά εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ η απόκρυψη της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία σημειωτέον έχει παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου από τον προηγούμενο μήνα (κατά την συνεδρίαση της 30ης Μαϊου)!


Ποια “καυτά” μέτρα προαναγγέλει η έκθεση του Ταμείου
Πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για μια επικοινωνιακή στήριξη, καθώς η αναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία επελέγη προκειμένου αυτή να συμπέσει με τον ανασχηματισμό και ως εκ τούτου να ασχοληθεί η κοινή γνώμη με τα ονόματα των νέων υπουργών αντί για τα σκληρά μέτρα της έκθεσης.
Η κίνηση αυτή, με στόχο την πρόληψη των αντιδράσεων από τις επικείμενες αποκαλύψεις για συμφωνία Σαμαρά – ΔΝΤ να ληφθούν και νέα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα από το 2015 -εφόσον αυτά τα επισκιάσει το γεγονός του ανασχηματισμού- ήταν άλλωστε και ένα από τα αντικείμενα της συνάντησης που είχε ο Γ. Στουρνάρας με τη διοίκηση του ΔΝΤ. Στην συνάντηση πάντως, κύριο αντικείμενο υπήρξε το μέλλον του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν είναι “βιώσιμο”.
Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ιστορική απόφαση του “Κλαμπ των Παρισίων” για το χρέος της Αργεντινής, το χρέος μίας ακόμη χώρας που απασχολεί την παγκόσμια ειδησεογραφία, της Ελλάδας, φαίνεται να μπαίνει στην τελική φάση ως προς το πώς θα τιθασευθεί. Η διοίκηση του ΔΝΤ επιμένει ότι το “κούρεμα” είτε ως κύρια λύση είτε σε συνδυασμό και με άλλες ρυθμίσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έρχεται δηλαδή σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γερμανία η οποία επιμένει ότι αρκεί μια επιμήκυνση του χρέους με μείωση επιτοκίων.
Στη συνάντηση ο Γ. Στουρνάρας συζήτησε όλα τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί για ελάφρυνση του χρέους, που μετά τα δάνεια της τρόικας έχει φτάσει στα 320,4 δισ. ευρώ ή στο 175,1% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, φέρεται να εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για άντληση από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ποσού έως 5 δισ. ευρώ και ενώ το χρηματοδοτικό κενό έως το 2017 υπολογίζεται μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν σε επιτόκιο κάτω του 4,95% του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε και που επιβαρύνει τους φορολογούμενους με τόκους 742,5 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που έρχονται με βάση την έκθεση του ΔΝΤ προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων, νέο μισθολόγιο, νέο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, ακόμη πιο απεχθές ασφαλιστικό, νέες παρεμβάσεις σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
Οι κυριότερες αλλαγές που έρχονται, οι οποίες περιλαμβάνονται και στο “Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP (το Μνημόνιο), το αναλυτικό κείμενο του οποίου εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και από το ΔΝΤ, είναι:
* Κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών: Των μεταβιβάσεων, των δωρεών, των κληρονομιών και των γονικών παροχών πρώτης κατοικίας, αφορολόγητα όρια για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και απαλλαγές ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
* Αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, την ύδρευση, τις υπηρεσίες μεταφορών και τις υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών.
* Επέκταση των χαρατσιών και ειδικά της ισχύος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και για το επόμενο (τα επόμενα) έτη.
* Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το οποίο θα καθιερώνεται ουσιαστικά ο ατομικός μισθός, ο οποίος διαμορφώνεται με κριτήρια την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου (με την καθιέρωση προφανώς και “προστίμων” που θα απομειώνουν τις αποδοχές).
* Νέα επίθεση στο ασφαλιστικό (κατ’ ευφημισμόν “αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος”) με την επιβολή νέων επαχθών μέτρων περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές.
Παράλληλα, το τελευταίο μνημόνιο προβλέπει και την υιοθέτηση των προτάσεων της έκθεσης που ετοιμάζει ο ΟΟΣΑ για τα εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Προκειμένου λοιπόν να μην μονοπωλήσουν την τρέχουσα επικαιρότητα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι αποκαλύψεις του ΔΝΤ για τις κρυφές συμφωνίες Σαμαρά – Στουρνάρα με τους δανειστές για την επιβολή νέων επαχθών μέτρων από το 2015 και μετά, συμφωνήθηκε παρασκηνιακά μεταξύ αφενός Γ. Στουρνάρα και αφετέρου Κρ. Λαγκάρντ και Π. Τόμσεν η έκθεση του ΔΝΤ να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ώστε η επικαιρότητα να καλυφθεί κυρίως από το γεγονός της αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος και η έκθεση να υποβαθμιστεί ως δευτερεύον γεγονός.


Πηγή:www.dimokratiki.gr