Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τα success stories σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και οι μαζικές εξώσεις πολιτών

exoseis-politonΙρλανδία Success story No 1

Ο κ. Μπάιρον Τζένκινς λέει ότι προτιμάει να γκρεμίσει το σπίτι του από το να το παραδώσει στους τραπεζίτες. Ο πρώην οικοδόμος χρωστάει περίπου 750.000 ευρώ για το στεγαστικό δάνειο που πήρε προκειμένου να αγοράσει το σπίτι στην πόλη Κίλντερ, περίπου...
...60 χιλιόμετρα δυτικά του Δουβλίνου.
Μετά 15 δίκες εξακολουθεί να αντιστέκεται στην κατάσχεση του σπιτιού του. «Το μόνο που θα πάρουν πίσω θα είναι ένας σωρός από τούβλα», λέει ο κ. Τζένκινς. «Τους το έχω πει». Οι τράπεζες κατέθεσαν 10.000 αιτήσεις κατασχέσεως σπιτιών το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013-Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερες απ’ ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Η ιστορία της χειρότερης κατάρρευσης αγοράς ακινήτων στη δυτική Ευρώπη μπαίνει σε νέο κεφάλαιο και φέρνει μαζί της την ιρλανδική εκδοχή αντισυστημικής αντίδρασης που σαρώνει την Ευρώπη.

Τον 21ο αιώνα η μάχη είναι κατά των τραπεζιτών. «Δεν προκαλούμε καταστροφή, αν με καταστροφή εννοεί κανείς το να εξακολουθούν οι άνθρωποι να μένουν στα σπίτια τους», λέει ο κ. Τζέρι Μπιντς, ένας εργολάβος που έχει περάσει σχεδόν δέκα χρόνια πολεμώντας δικαστικά τις τράπεζες και σήμερα είναι επικεφαλής της Land League. «Εμείς απηχούμε τον θυμό που υπάρχει στην κοινωνία σε σχέση με χρέη που είναι τόσο μεγάλα ώστε δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν», προσθέτει. Περίπου 117.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, και μια ομάδα που παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει σημαντικά αύξηση των κατασχέσεων.

Πορτογαλία Success Story No 2

Στην πλευρά του Νότου από την άλλη, το άλλο δηλαδή success story που θα είχαμε και στην Ελλάδα αν δεν είχαν βγει οι ευρωφοβικοί του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Εσπίνιο – Πορτογαλία, 17/3: Δεκάδες αστυνομικοί κινητοποιούνται για να πετάξουν έξω από το σπίτι της τη Χουλιάνα Φερέρα (Juliana Ferrera) και τα δυο ανήλικα παιδιά της. Οι γείτονες και οι αλληλέγγυοι που έσπευσαν να βοηθήσουν, δυστυχώς δεν τα έβγαλαν πέρα με τις πάνοπλες διμοιρίες. Μετά την Ισπανία, οι μαζικές εξώσεις έχουν αρχίσει και στην Πορτογαλία, χώρες που αμφότερες υποτίθεται ότι ζουν ένα ακόμη «success story» και έχουν βγει από το μνημόνιο.

Στην Ιρλανδία, πάντως οι πολίτες που από ό,τι φαίνεται δεν βλέπουν το ίδιο success story με αυτό που βλέπει το Ποτάμι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν εκτινάξει το Σιν Φέιν το αριστερό ιρλανδικό αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα ύψη, έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ακτιβιστές έχουν αρχίσει να διακόπτουν τις δημοπρασίες ακινήτων, οδηγώντας ορισμένες εταιρείες δημοπρασιών να συμφωνήσουν να μην πουλάνε σπίτια που αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Ο κ. Μπιντς λέει ότι επόμενος στόχος της οργάνωσης μπορεί να είναι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που άρχισαν να αγοράζουν ιρλανδικά στεγαστικά δάνεια μετά την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας. Επενδυτές όπως οι Apollo Global Management, Lone Star Funds και Oaktree Capital Group έχουν αγοράσει τους προηγούμενους μήνες κυρίως μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. «Απ’ όσο μαθαίνουμε έχουν πρόβλημα. Δεν μπορούν να πείσουν τους σερίφηδες να κατασχέσουν σπίτια και δεν μπορούν να πείσουν τους δημοπράτες να τα πουλήσουν. Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, τότε σκοπεύουμε να κινηθούμε κατά αυτών των hedge funds. Θα επισκεφτούμε τα γραφεία τους και θα σταματήσουμε τις κατασχέσεις», λέει ο κ. Μπιντς. «Ας μάθει ο κόσμος πώς βγάζουν χρήματα αυτοί οι τύποι», τονίζει ο κ. Μάτι Μακ Γκραθ, ανεξάρτητος βουλευτής που συνεργάζεται με τη Land League.



Φωτό από έξωση στην Πορτογαλία Πηγή: tribune.gr
Πηγές: καθημερινή, tribune.gr


rizopoulospost