Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Οχτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ετησίως στους ωκεανούς

imageΈνας αριθμός «σοκ», 8 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς, είτε είναι μπουκάλια, είτε σακούλες και παιχνίδια ή άλλα μικρά σκουπίδια.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με περίπου 155 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών να εκτιμάται πως θα απορριφθούν στους ωκεανούς έως το 2025.


Μάλιστα, οι επιστήμονες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και εκτιμούν, πως λόγω των δυσκολιών υπολογισμού της ακριβούς ποσότητας, καθώς μεγάλο ποσοστό της βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι έως και 12,7 εκατομμύρια τόνοι.

Προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής της Τζένα Τζάμπεκ, πραγματοποίησε μετρήσεις σε 192 χώρες, συλλέγοντας δεδομένα για την παραγωγή και τη διαχείριση απορριμμάτων. Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των πλαστικών στα απορρίμματα και πόσο βρίσκεται σε απόσταση 30 μιλίων από τις ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Κίνα είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 25% όλων των πλαστικών στους ωκεανούς, απορρίπτοντας έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους ανά έτος. Την Κίνα ακολουθούν η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα, εν μέρει λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τους. Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρά το μεγάλο όγκο πλαστικών σκουπιδιών που παράγουν, χάρις στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των χωματερών δε συνεισφέρουν στη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά παρά μόνο κατά 77.000 τόνους το έτος, λιγότερο από 1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο μόνο για 20 λεπτά, όμως χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν.




greenweek