Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η Τήλος πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια να "δείχνει" στους άλλους την λύση

το κακό δεν είναι ότι έχουμε προβλήματα, αλλά ότι τα έχουμε συνηθίσειΔιάβασα πριν από μερικές ημέρες σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα "έθνος", πως πολλά νησιά είναι αποκομμένα στο Αιγαίο και οι νησιώτες παλεύουν για το αυτονόητο, δηλαδή την δυνατότητα σύνδεσης με το υπόλοιπο κόσμο.
Τώρα θα μου πείτε που είναι το νέο;
Όλοι εμείς στα νησιά ξέρουμε πως την μάχη για το αυτονόητο την δίνουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς...
...άλλωστε έχω αναφερθεί ξανά αρκετές φορές και είμαι σίγουρος ότι θα αναγκαστώ να γράψω ξανά για αυτό, όμως αυτήν την φορά θα ήθελα να σταθώ σε κάτι άλλο, στους Δημάρχους...
Με εξαίρεση την Τήλο και λίγα ακόμη νησιά δεν παύει να με εντυπωσιάζει όλα αυτά τα χρόνια το γεγονός πως οι περισσότεροι Δήμαρχοι των περισσοτέρων νησιών περνάνε την θητεία τους η οποία δυστυχώς δεν είναι μόνο μια, κάνοντας απλά διαπιστώσεις.
Ξέρουμε πολύ καλά  πως το κεντρικό κράτος, έως τώρα τουλάχιστον θέλω να πιστεύω, είτε αδιαφορούσε είτε αδυνατούσε να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της συγκοινωνίας- επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο, και δεν περιμένουμε να το ακούσουμε για άλλη μια φορά, το ξέρουμε, το καταλάβαμε. Αλλά αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την κλάψα ούτε με μια βαρύγδουπη διαπίστωση σε κάποιο κανάλι που θα κάνει τον κάθε Δήμαρχο να αισθανθεί "κάποιος" και μετά να πάει υπερήφανος στο καφενείο και να πει είδατε; τους τα είπα!
Τι να σου κάνει η κεντρική διοίκηση η το υπουργείο όταν εσύ δεν ξέρεις τι θέλεις; Όταν εσύ δεν έχεις πρώτη προτεραιότητα τον "δρόμο" σου με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μία συγκεκριμένη μελέτη και αναλώνεσαι σε βλακείες, τι περιμένεις; να σου το λύσουν κάποιοι άλλοι;
Υπάρχει για παράδειγμα αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο πλοίο που έχει πρόβλημα, με γραμμή που περνάει από τρία νησιά στην σειρά, και οι Δήμαρχοι τους αντί να μαζευτούν και να δουν τι θα κάνουν από κοινού παρουσίασαν το πρόβλημα κεντρικά σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, ο καθένας με ξεχωριστή άποψη, την δική τους...και φυσικά ακόμα περιμένουν, αλλά αυτοί τα είπαν και ησύχασαν! Γνωρίζω πως ο Τάσος στο παρελθόν έκανε πολλές προσπάθειες με τα γειτονικά νησιά όπως επίσης και η Μαρία από την ημέρα που ανέλαβε έως και σήμερα,(το σήμερα είναι κυριολεκτικό), με συγκεκριμένο σχέδιο και συγκεκριμένη μελέτη, για το πώς θα μπορούσε να λυθεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα τουλάχιστον στην περιοχή μας και όχι μόνο, γιατί θα μπορούσαν και τα άλλα νησιά στο Αιγαίο να κάνουν κάτι παρόμοιο, αλλά δυστυχώς "έμπλεξαν στην μετάφραση".
Και αυτό είναι τελικά που με εντυπωσιάζει, το πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο, σε ένα τόσο κοινό πρόβλημα δεκαετίες τώρα! Ας είναι, όπως το βλέπω εγώ η Τήλος πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια να "δείχνει" στους άλλους την λύση έως ότου την δουν.
Μόνο αν όλες οι νησιωτικές κοινωνίες βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα του "δρόμου" τους, μόνο τότε θα βρεθεί λύση, έως τότε... εμείς προχωράμε!



Ακάλυπτος