Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ύπνος: 7 εντυπωσιακά οφέλη από μια μεσημεριανή σιέστα

Μια σύντομη μεσημεριανή σιέστα κάνει θαύματα για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τη βελτίωση της μνήμης ως την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Συνήθως ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί προνόμιο των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και των “παλιών” φαντάρων.
Πολλοί τον θεωρούν πολυτέλεια ή ένδειξη “τεμπελιάς”. Η αλήθεια είναι ότι όσοι από εμάς χάνουμε τον μεσημεριανό ύπνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή συνήθειας στερούμε τον οργανισμό μας από ένα πολύτιμο δώρο.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν έναν σύντομο ύπνο διάρκειας δέκα με 20 λεπτά. Πώς όμως μπορεί να μας βοηθήσει μια σιέστα διάρκειας 15 λεπτών;

1. Ενισχύει τη μνήμη

Μελέτη της διάσημης αμερικανικής κλινικής Mayo  αναφέρει ότι ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος διάρκειας δέκα λεπτών βελτίωσε την απόδοση των συμμετεχόντων σε γνωσιακά τεστ και τον βαθμό εγρήγορσής τους. Αντίθετα, εκείνοι που κοιμήθηκαν για περισσότερα από 20 λεπτά ζαβλακώθηκαν.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology  αναφέρει ότι η σιέστα μειώνει κατά 37% τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, πιθανότατα λόγω της μειωμένης καρδιαγγειακής καταπόνησης από τον μεσημεριανό ύπνο.

3. Σιέστα ως ηρεμιστικό

Μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ υποστηρίζει ότι ένας μακρύς μεσημεριανός ύπνος διάρκειας μιάμισης ώρας καλμάρει τα νεύρα. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εικόνες προσώπων που εξέπεμπαν θυμό, φόβο και χαρά, μία φορά στις 12 το μεσημέρι και μια στις 6 το απόγευμα. Αυτοί που είχαν κοιμηθεί έναν βαθύ μεσημεριανό ύπνο στο ενδιάμεσο δεν επηρεάστηκαν συναισθηματικά από τις θυμωμένες και φοβισμένες φάτσες που είδαν το απόγευμα.

4. Βελτιώνει το βαθμό εγρήγορσης

Το ερευνητικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ παραπέμπει σε μελέτη της NASA με αντικείμενο την υπνηλία σε πιλότους πολεμικών αεροσκαφών και αστροναύτες. Σύμφωνα με τη NASA ένας μεσημεριανός ύπνος διάρκειας 40 λεπτών βελτίωσε την απόδοση κατά 34% και το βαθμό εγρήγορσης κατά 100%. Μπορεί να μην οδηγείτε διαστημόπλοιο, αλλά ένας μεσημεριανός ύπνος πριν “ανεβείτε στο τιμόνι” μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να προκαλέσετε αυτοκινητιστικό ατύχημα.

5. Προωθεί τη δημιουργικότητα

Η σιέστα μπορεί “να βελτιώσει τη δημιουργική σκέψη, να εκτοξεύσει τη γνωσιακή επεξεργασία και να καθαρίσει το μυαλό” γράφουν οι συνιδρυτές του οργανισμού Sleep for Success, Τζέιμς Μάας και Ρεμπέκα Κόλινς στους New York Times.

6. Η δύναμη της θέλησης

Μιά μελέτη της ψυχολόγου υγείας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Κέλλυ ΜακΓκόνιγκαλ, αναφέρει ότι ο μεσημεριανός ύπνος επαναφέρει την πρωινή φρεσκάδα, αποτρέπει τη διάσπαση της προσοχής μας και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Επίσης, μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και τη δυνατότητα εστίασης.

7. Καλύτερα από τον καφέ

Μπορεί μια μακρά σιέστα να ζαβλακώνει, αλλά καμιά φορά ένας βαθύς μεσημεριανός ύπνος ωφελεί τις μαθησιακές και αντιληπτικές δεξιότητες. Σε ένα πείραμά της, η ειδική σε θέματα ύπνου Σάρα Μέντνικ συνέκρινε την πρόσληψη 200 μιλιγκράμ καφεΐνης με έναν ύπνο διάρκειας μιας ως μιάμισης ώρας και ένα ψευδοφάρμακο για να συγκρίνει την απόδοση σε τρεις διακριτές διαδικασίες του μνημονικού: δηλωτική λεκτική μνήμη, μηχανικές κινητικές δεξιότητες και αντιληπτική μάθηση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σιέστα βελτίωσε και τις τρεις μαθησιακές κατηγορίες, ενώ η καφεΐνη μείωσε (ή στην καλύτερη περίπτωση δεν ωφέλησε) την απόδοση.

Εάν δεν σας παίρνει ο ύπνος το μεσημέρι μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε ασκήσεις αναπνοής ώστε να μειώσετε τους καρδιακούς και εγκεφαλικούς ρυθμούς.

Όπως λέει και ένας από τους ειδικούς σε θέματα παραγωγικότητας εργαζομένων,  ο Τόνυ Σβαρτς του The Energy Project, “σε έναν ολοένα και πιο απαιτητικό κόσμο, η ανάπαυλα δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί, αλλά να προαχθεί για τα οφέλη της στη βιώσιμη αύξηση της απόδοσης”.



econews