Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ελληνικό Δίκτυο Μικρό Νησιών: "Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια"

Με στόχο την προώθηση λύσεων στα προβλήματα των μικρών νησιών, αλλά και του νησιωτικού χώρου εν γένει, κατέθεσε στη νέα κυβέρνηση τις προτάσεις του το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Οι προτάσεις του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κατατέθηκαν...
...εγγράφως την Τρίτη, 10 Μαρτίου, με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, αλλά και τους συναρμόδιους Υπουργούς, έχοντας ως κύριο άξονα τα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά, αλλά και τις λύσεις που προτείνονται, από τους ίδιους τους νησιώτες.

Στην επιστολή του ΕΔΜΝ προς τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρεται ότι, από το 1950 έως και σήμερα, ερημώνει σχεδόν και ένα μικρό νησί κατ’ έτος και καθώς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αδράνεια, το Δίκτυο στις προτάσεις του συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των συζητήσεων και διαβουλεύσεων, οι οποίες έγιναν ανάμεσα στα νησιά και τις κοινωνίες τους.

Πρόταση και για ενιαία τιμολόγηση των αγαθών κοινής ωφέλειας

Οι λύσεις, τις οποίες προτείνει το ΕΔΜΝ για την αποκατάσταση διοικητικών και άλλων προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρονησιωτικές περιοχές, είναι οι εξής:

- Δημιουργία Επιτελικής Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής - Μικρονησιωτικών Υποδομών. Η νησιωτική Πολιτική περιλαμβάνει τους επιμέρους τομείς:

Α1. Μεταφορές ανθρώπων πραγμάτων και δεδομένων (data)
Α2. Ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα και υπηρεσιών
Α3. Επιθετική τουριστική προβολή και εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών (brand name –πιστοποιήσεις κλπ)
Α4. Ενίσχυση κράτους ΕΕ

- Αναθεώρηση Καλλικράτη και επανεξέταση των νησιών που συνενώθηκαν με άλλα μεγαλύτερα

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική εξουσία και περιφέρεια στην τοπική αυτοδιοίκηση (πχ όροι λειτουργίας και αδειοδότησης επιχειρήσεων, συμμετοχή ΟΤΑ στην διαχείριση πλοίων όπου αυτό είναι αναγκαίο με δυνατότητα ένταξης αυτής της διαδικασίας στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νησιού – με όρους ελεύθερης ανταγωνιστικής οικονομίας)

- Επανασχεδιασμός χάρτη και όρων των Νησιωτικών συγκοινωνιών – ορθή εφαρμογή του μεταφορικού Ισοδύναμου και στην νησιωτική Επικράτεια

- Ναι σε διαδημοτικά σχήματα, όπου η ΤΑ δεν διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις

- Άμεση εφαρμογή τηλεματικών εφαρμογών και εφαρμογή Μεταφορικού Ισοδύναμου

- Εξασφάλιση ελάχιστου ανθρώπινου δυναμικού – λειτουργίας του κράτους, καθιέρωση της Ηλεκτρονικής υπογραφής και δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης δημότη μιας στάσης σε κάθε νησί

- Καθιέρωση ξεχωριστού Άρθρου ανά νόμο για την εφαρμογή (τι και πώς θα ισχύει) στα νησιά

- Επανεξέταση Διαχειριστικής επάρκειας και εξασφάλισης όρων για την αυτόνομη χρήση προγραμμάτων μικρών νησιών μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ

- Δυνατότητα αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

- Επανεξέταση όρων εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των δημόσιων αγαθών στα -μικρά νησιά και εξασφάλιση πόρων για την αυτόνομη χρήση προγραμμάτων μικρών νησιών μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ

- Άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση των δυσκολιών στην διαβίωση Αμεα στα μικρά νησιά

- Κατάργηση ελάχιστου ορίου μαθητών για την λειτουργία τάξεων σχολείων στα μικρά νησιά

- Καθιέρωση κριτηρίου κρισιμότητας για χρηματοδότηση έργων ιδιωτικού δημόσιου και κοινωνικού τομέα στα μικρά νησιά

- Αδειοδοτήσεις Υδατοδιαδρόμων για Υδροπλάνα

- Άμεση ενεργοποίηση του Θαλάσσιου Τουρισμού. Καταδυτικά Πάρκα, αλιευτικός τουρισμός κλπ, είναι οι βασικές προτάσεις των Μικρών Νησιών προς την κυβέρνηση

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η, για πρώτη φορά, κατάθεση αιτήματος για την εξέταση δημιουργίας Διαχειριστικής Αρχής για την κοινή τιμολογιακή πολιτική στα προϊόντα κοινής ωφέλειας στα νησιά (Ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, καύσιμα, μεταφορές, ΑΠΕ κλπ)

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών προτείνει, δηλαδή, κοινή τιμή του κυβικού μέτρου του νερού για όλη την επικράτεια.

«Το νερό είναι κοινής ωφέλειας προϊόν και η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να το αγγίξει με γνώμονα την ίδια προσφορά του και διάθεση σε όλη την Ελλάδα, άσχετα σε πια περιοχή βρίσκεται ο κάθε πολίτης. Αυτή η πρόταση», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Λευτέρης Κεχαγιόγλου, «πιστεύουμε ότι μπορεί να μελετηθεί και να εξαλείψει άλλη μια διάκριση κατά των μικρών μας νησιών. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε στην Αθήνα 28 λεπτά/κυβικό το νερό και στα μικρά μας νησιά να ξεπερνά πολλές φορές και τα 3 με 4 ευρώ».

Μερικές επιπλέον προτάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από το ΕΔΜΝ, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις ήδη κατατεθειμένες προς την κυβέρνηση, είναι:

- Η επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου για τους κατοίκους μικρών νησιών που κληρονόμησαν οικία, αλλά δεν διαθέτουν μεγάλα εισοδήματα και

- Η επανεξέταση των όρων εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των δημόσιων αγαθών στα μικρά νησιά. Πρώτη προτεραιότητα στους δήμους των νησιών, όσον αφορά στις μεταφορές, στα λιμάνια, στην παραγωγή πόσιμου νερού κλπ.




koinignomi.gr