Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

H 'αόρατη γενιά' της Ελλάδας περιμένει την ιθαγένεια

Στις εκλογές δεν ψηφίζουν, καθώς δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα. Υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα δεν επιτρέπεται να ασκήσουν, και σίγουρα δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν στο ελληνικό Δημόσιο. Δεν μπορούν να βγάλουν ταυτότητα, ούτε δικαιούνται πιστοποιητικό γέννησης. Και κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλουν αίτηση παραμονής στη χώρα μεγάλωσαν.


Είναι τα παιδιά των μεταναστών, ή «η αόρατη γενιά» της Ελλάδας.
Πρόκειται για νέους που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες είτε ήρθαν εδώ σε πολύ μικρή ηλικία. Αποκαλούνται και «μετανάστες δεύτερης γενιάς», αν και ο όρος δεν θεωρείται ακριβής, με την έννοια ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μετανάστευσαν οι ίδιοι, αλλά οι γονείς τους. Πολλά από τα μέλη αυτής της «αόρατης» γενιάς είναι πια ενήλικες, απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων και σχολών, γείτονες, φίλοι και συνάδελφοί μας, με κάθε πιθανό τρόπο ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα είναι η μόνη πατρίδα που έχουν γνωρίσει, τα ελληνικά είναι η γλώσσα τους και η ελληνική κοινωνία είναι το πλαίσιο όπου μεγάλωσαν. Μόνο που οι νόμοι της Ελλάδας αρνούνται την έκδοση της ταυτότητας που ήδη βιώνουν.

Ο νόμος Ραγκούση και η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ

Το δυστύχημα των μελών αυτής της γενιάς ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ενηλικιώθηκε σε μια περίοδο που η χώρα έκανε στροφή προς δεξιές και ακροδεξιές αντιλήψεις και πολιτικές, οι οποίες τους στέρησαν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ιθαγένειας. Ένα παράθυρο αναγνώρισης άνοιξε το 2010, με το νόμο 3838, γνωστό και ως «νόμο Ραγκούση», που παραχωρούσε την ιθαγένεια στα περισσότερα από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί ή είχαν έρθει πολύ μικρά στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους θα είχαν συμπληρώσει 5 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα.
Παρότι ανεπαρκής σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα συγκρίσιμων χωρών, ο νόμος ήταν ένα προοδευτικό βήμα. Εφαρμόστηκε, όμως, για πολύ λίγο, καθώς στις αρχές του 2013, με μια αμφιλεγόμενη απόφαση, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές κάποιες από τις διατάξεις του. Υπολογίζεται πως από τους 25.000 νέους που είχαν κάνει αίτηση, περίπου 10.000 πρόλαβαν να πάρουν την ιθαγένεια, ενώ η εξέταση των υπόλοιπων αιτήσεων πάγωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά και έχει επιβεβαιώσει μετεκλογικά ότι θα φέρει προς ψήφιση τον πολυαναμενόμενο νόμο που θα αποκαθιστά αυτή την αδικία. Παρόλο που οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στη διαφωνία τους για αναγνώριση ιθαγένειας νωρίτερα από την τρίτη γενιά – δηλαδή, τα εγγόνια των μεταναστών- ένας τέτοιος νόμος αναμένεται να υπερψηφιστεί από άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν πιο προοδευτικές αντιλήψεις.
Εκτός από τη νομοθεσία, ωστόσο, πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία. Ο συντηρητισμός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών, δεν περιορίζεται στη λειτουργία του κράτους και δεν θα εξαφανιστεί όταν αρθούν τα εμπόδια που τους θέτει ως πολίτες. Ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας παραμένει επιφυλακτικό στη διαφορετικότητα, ενώ ο ρατσισμός έχει ενσωματωθεί βαθιά στο δημόσιο λόγο.

News247