Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Κουίζ μεσαίας δυσκολίας. Η φράση «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ιδρύσει νέο κόμμα» τι ακριβώς είναι;

Α. Πραγματικό ενδεχόμενο.
Β. Απειλή.
Γ. Κουβέντα στον αέρα.
Δ. Δεν γνωρίζω δεν απαντώ.
Ε. Ούτε ο ίδιος ξέρει.


Η σωστή απάντηση είναι η τελευταία. Η μυθολογία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην Πρωθυπουργό δεν προέρχεται από τον ίδιο,αλλά από μια ομάδα παραγόντων της περιόδου που βρισκόταν στα πράγματα. Κανείς από αυτούς δεν βρίσκεται σήμερα στην πολιτική. Αλλά αρκετοί θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν και ο μόνος τρόπος να το πετύχουν είναι να επιστρέψει αυτός που τους είχε αναθέσει ρόλους στο παρελθόν.

Η μυθολογία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην Πρωθυπουργό δεν προέρχεται από τον ίδιο,αλλά από μια ομάδα παραγόντων της περιόδου που βρισκόταν στα πράγματα
Η ιδέα της επιστροφής δεν αφήνει αδιάφορο τον ίδιο, αλλά δεν έχει πάρει αποφάσεις. Ωστόσο προσπαθούν να τον πείσουν για την αξία της με δόλωμα ότι υπάρχουν πολίτες που τον περιμένουν να ξαναπάρει το ΠΑΣΟΚ - και αν αυτό δεν έχει νόημα ή δεν είναι εφικτό, να ιδρύσει νέο κόμμα - ώστε να ξαναπάρουν όλοι μαζί την εξουσία και τα περασμένα μεγαλεία. Κάτι σαν τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά.

Για τον ίδιο τον Παπανδρέου αυτή η συζήτηση έχει ενδιαφέρον κυρίως στον βαθμό που τον βοηθάει να συντηρεί την προσδοκία ότι θα «δικαιωθεί» για την πολιτική που άσκησε όταν είχε την εξουσία.

Σύμφωνα με συνομιλητές του ο ίδιος θεωρεί ότι την περίοδο 2009-2010 «έσωσε τη χώρα» και επιπλέον επέβαλε στους Ευρωπαίους τη δημιουργία μηχανισμών που θα σώσουν στο μέλλον οικονομίες με ανάλογα προβλήματα. Αλλά στη συνέχεια έπεσε θύμα εσωτερικής και διεθνούς συνωμοσίας. Πιστεύει όμως ότι αργά η γρήγορα θα του αναγνωριστεί ό,τι έκανε.

Σε αυτό το ευαίσθητο σημείο του βρίσκουν έδαφος και όσοι τον κολακεύουν αυτή την περίοδο με σκοπό να τον συμπαρασύρουν σε επιχείρηση ανατροπής του Βενιζέλου ή και σε εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται έναν αντίπαλο και ο Κ. Καραμανλής του πάει γάντι
Προτείνεται μάλιστα η ονομασία «Κίνημα της 1ης Σεπτέμβρη» - σε ανάμνηση της εκδήλωσης που έγινε στο Ζάππειο τον περασμένο Σεπτέμβριο και θεωρείται από τους ίδιους αφετηρία της επιχείρησης επανόδου του πρώην Πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή με κάποιο ρόλο.

Βασικό στοιχείο αυτής της προετοιμασίας δεν είναι μόνο ο αντιβενιζελισμός, αλλά πρωτίστως ο αντικαραμανλισμός γι' αυτό και σπανίως υπάρχουν ανακοινώσεις χωρίς βολές κατά του προκατόχου του. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται έναν αντίπαλο και ο Κ. Καραμανλής του πάει γάντι. Πρώτα γιατί του παρέδωσε τη χώρα σε δημοσιονομικό αδιέξοδο και δεύτερο γιατί η παραδοσιακή αναμέτρηση με τον Καραμανλισμό εξυπηρετεί τον Παπανδρεϊσμό.

thetoc.gr