Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Από την Τήλο στη Τηλλυρία

Η Τήλος είναι ένα απομονωμένο, μακρινό, και άθικτο ελληνικό νησί στα Δωδεκάνησα. Η Τηλλυρία, βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Κύπρου, και είναι το πιο απομονωμένο και απόμακρο μέρος του νησιού. Είναι τόσο απομονωμένο, που δεν περιέχεται ούτε καν στο ταξιδιωτικό βιβλίο "Λόνλι Πλάνετ" που είναι γνωστό για όλα τα άθικτα μέρη που πηγαίνει σε όλο τον κόσμο. Τι είναι αυτό που ενώνει τη Τήλο και τη Τηλλυρία από κοινού εκτός από την ανθεκτικότητα και την απομόνωση τους;
Αυτό που συνδέει αυτούς τους δύο τόπους είναι το ότι η Τηλλυρία πήρε το όνομά της από το νησί Τήλος! Αυτό δεν είναι καθόλου σύμπτωση δεδομένου ότι οι κάτοικοι της, που είναι γνωστοί στην Κύπρο ως "Τήλλυροι" μεταφέρθηκαν για να εγκατασταθούν εδώ από την Τήλο τον 3 ο αιώνα μ.Χ. από την Αγία Ελένη, ενώ ήταν καθ’ οδόν προς στην Ιερουσαλήμ.
Η Τηλλυρία είναι για την Κύπρο αυτό που είναι το Γιούκον για τον Καναδά, και η Αλάσκα για την Αμερική. Είναι πολύ αραιά κατοικημένη, άγρια περιοχή- άγρια αλλά όμορφη, και πολύ λίγοι τουρίστες επιχειρούν να πάνε μέχρι σ΄αυτό το μακρινό θύλακα της Κύπρου. Ο Κάτω Πύργος, το σημαντικότερο χωριό της περιοχής έχει ακόμα το συναίσθημα μιας Κύπρου που χάθηκε πριν από πολλού. Οι άνθρωποι της Τηλλύριας έχουν ζήσει απομονωμένοι για πολλούς αιώνες μέχρι την παρούσα ημέρα. Ο λαός της Τηλλυρίας ήταν ο φτωχότερος από όλων των περιοχών της Κύπρου, και ο πληθυσμός της έχει ζήσει για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του, κτυπημένος από τη φτώχεια- απλοί αγρότες που ζούσαν από την πώληση των σύκων και την παραγωγή των ξυλανθράκων από τα δέντρα που έκοβαν και ακόμη κόβουν από τα δάση των βουνών τους.
Ο Πάνω Πύργος, το αρχικό τους χωριό, που είναι κτισμένο στα βουνά, σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένο, δεδομένου ότι ο κόσμος έχει μετακινηθεί κάτω, προς την ακτή, όπου έχτισαν το νέο τους χωριό,τον Κάτω Πύργο. Στον Πάνω Πύργο ακόμα υπάρχει η εκκλησία τους που αφιερώθηκε στη Παναγία τη Γαλόκτιστη. Ο λόγος για τον οποίο καλείται με αυτό τον τρόπο είναι επειδή όταν έχτισαν την εκκλησία χρησιμοποίησαν γάλα αντί νερό για να κάνουν τη λάσπη και να ενώσουν τις πέτρες στην οικοδόμηση της εκκλησίας. Αυτή η παράδοση ζει μέχρι και σήμερα, καθώς πριν μερικά χρόνια, όλοι οι χωρικοί έδωσαν μέρος από τη παραγωγή του γάλακτος τους, για να ανακαινίσουν την εκκλησία τους. Λέγεται ότι την εικόνα της Παναγίας την έφεραν από την Τήλο και τέθηκε εκεί για να τους προστατεύσει στη νέα τους πατρίδα.
Οι άνθρωποι της Τηλλυρίας είναι ευδιάκριτοι από άλλων Κυπρίων. Έχουν κρατήσει την αρχική προέλευση τους ζωντανή στις καρδιές τους μέχρι σήμερα, και όταν επισκεφτεί κάποιος τον Κάτω Πύργο, δεν πρέπει να εκπλαγεί όταν δει το όνομα ΤΗΛΟΣ να χρησιμοποιήται για τα καταστήματα τους ή τα λίγα μικρά ξενοδοχεία που έχουν. Ο λαός της Τηλλυρίας είναι κάπως επιφυλακτικός με τους άλλους και κρατούν συχνά κάποια απόσταση, αλλά ταυτοχρόνως η φιλοξενία τους δεν συγκρίνεται με οπουδήποτε άλλο μέρος στο νησί. Μην μείνετε έκπληκτοι εάν επισκεφτείτε τα καφενεία του χωριού και ο καφές που θα πάρετε πληρωθεί από κάποιο κάτοικο του χωριού. Είναι κοινό για τους ντόπιους να το κάνουν αυτό για τους ξένους που επισκέπτονται το χωριό τους. Εκτός από όλα αυτά, μια πολύ ασυνήθιστη πηγή υπάρχει κοντά στο χωρίο Πύργος. Η πηγή του Πύργου που πήρε το όνομα της από το χωριό, στεγνώνει εντελώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και τρέχει γρήγορη και άφθονη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

NOCTOC
Ηλίας