Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Αύξηση 50% φέτος στις πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια

Αύξηση 50% φέτος στις πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια  Από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα είναι φέτος η χώρα μας, καθώς οι αυξήσεις στην επιβατική κίνηση των περισσότερων αεροδρομίων της χώρας μας, θα αγγίξει, και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει, το 50%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των αεροδρομίων, οι οποίες βασίζονται στα αιτήματα που ήδη έχουν καταθέσει οι αεροπορικές εταιρείες, είτε για τακτικές πτήσεις είτε για πτήσεις τσάρτερ, για τη θερινή περίοδο, πολλά αεροδρόμια τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην ελληνική περιφέρεια θα... βουλιάζουν καθημερινά από πτήσεις και επιβάτες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη κινητοποιηθεί με επιθεωρήσεις σε δέκα αεροδρόμια, μετακίνηση προσωπικού από την κεντρική υπηρεσία, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και συμφωνίες με στρατιωτικά αεροδρόμια να «στηρίξουν» τα πολιτικά, όπου και αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η αυξημένη ζήτηση
Αύξηση 50% φέτος στις πτήσεις σε ελληνικά αεροδρόμια
Βάσει των αιτημάτων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα γίνονται έως και 10 προσγειώσεις και απογειώσεις την ώρα, στη Ρόδο 9, στη Θεσσαλονίκη 7, στην Κω 5, στην Κέρκυρα 4 και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα φτάνουν και θα αναχωρούν δύο δρομολόγια την ώρα. Για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αιτήματα έχουν υποβάλει 108 αεροπορικές εταιρείες, για τη Ρόδο 98 και για την Κέρκυρα 74. Εντυπωσιακή, θα είναι και η αύξηση του τουρισμού στη Μύκονο, η οποία φέτος θα συνδέεται με 28 προορισμούς. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει 52% περισσότερα δρομολόγια, ενώ από το αεροδρόμιο του νησιού αναμένεται να διακινηθούν συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 1,22 εκατομμύρια επιβάτες. Επίσης 1,4 εκατομμύριο επιβάτες υπολογίζεται ότι μπορεί να διακινηθούν και μέσω του αεροδρομίου της Σαντορίνης.
Αύξηση σε αιτήματα για ενίσχυση των αεροπορικών δρομολογίων αναμένεται και στη Σκιάθο. Από το αεροδρόμιο του νησιού θα διακινηθούν βάσει των αιτημάτων των αερομεταφορέων, πάνω από 540.000 επιβάτες (αύξηση 59,7% σε σχέση με πέρυσι). Ενισχυμένη κατά 40% εκτιμάται ότι θα είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου μόνο αεροπορικώς αναμένεται να διακινηθούν έως και 427.000 επιβάτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξήθηκαν σε ποσοστό 76,8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), γεγονός που αποτελεί δείγμα γραφής για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο. Καθοριστικό παράγοντα στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτέλεσαν οι νέες πτήσεις της Flyniki- Austrian Airlines από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς και οι νέες πτήσεις γραμμής της Aegean Airlines από το Ντίσελντορφ και το Μόναχο της Γερμανίας, ενώ η έναρξη των τακτικών πτήσεων εξωτερικού για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο, ενισχύουν σημαντικά τη στόχευση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο. Αυξημένη αναμένεται και η κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς ύστερα από αρκετές περιπέτειες, από την Πρωτομαγιά αναμένεται να προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Δεκαεπτά εταιρείες χαμηλού κόστους
Αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να διεκδικούν κομμάτι της πίτας, ενώ την ίδια στιγμή και οι εταιρείες χαμηλού κόστους κονταροχτυπιούνται για μία θέση στην ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η αύξηση των εταιρειών χαμηλού κόστους που θα επιχειρούν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το καλοκαίρι του 2014 σε σχέση με το καλοκαίρι 2013 είναι 42% (από 12 σε 17), ενώ η αύξηση των εξυπηρετούμενων προορισμών είναι 40% (από 25 σε 35). Οι 17 χαμηλού κόστους εταιρείες θα επιχειρούν προγραμματισμένες πτήσεις σε 35 πόλεις (39 αεροδρόμια) και θα αποτελούν το 29,3% του συνόλου των αεροπορικών εταιρειών με προγραμματισμένες πτήσεις στην Αθήνα το καλοκαίρι 2014. Οι 203 εβδομαδιαίες συχνότητες που θα πετούν συνολικά, αποτελούν το 13,9% του συνόλου των εβδομαδιαίων συχνοτήτων του ΔΑΑ. Το αντίστοιχο μερίδιο μεμονωμένα για το εσωτερικό είναι 8,8% και για το εξωτερικό 17,8%. Μάλιστα εκτός από την είσοδο της ιρλανδικής Ryanair και στα δρομολόγια εσωτερικού, αρκετές από τις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αυξάνουν πτήσεις και συχνότητες.

imerisia.gr