Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

New York Times: Στην Ελλάδα πληρώνουν οι μικροί, τα μεγάλα ψάρια δεν τα αγγίζει κανείς

Στο χαοτικό φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και το εντυπωσιακό εύρος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, αναφέρονται με άρθρο τους οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πολίτες έφθασαν σε σημείο να κυνηγούν και να αποδοκιμάζουν δημοσίως τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι πληρώνουν οι «μικροί», ενώ τα «μεγάλα ψάρια» δεν τα αγγίζει κανείς.

Κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα έκτροπα κατά την διάρκεια ελέγχων του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις, όπως π.χ. στις Αρχάνες της Κρήτης, όπου φορολογούμενοι συγκρούστηκαν δημοσίως με τους ελεγκτές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας είναι η ευρεία φοροδιαφυγή που στερεί από την κυβέρνηση τα έσοδα που τόσο έχει ανάγκη.
«Όπως όμως δείχνουν περιστατικά όπως το παραπάνω, κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει η προσπάθεια ελέγχου και συλλογής φόρων», αναφέρει στο άρθρο.
«Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά και ιδιαιτέρως αυτά που στοχεύουν στους πλούσιους…Οι απόπειρες αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, όπως τονίζουν ορισμένοι λογιστές, δημιούργησαν ένα τέτοιο μπερδεμένο συνονθύλευμα νόμων που θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να γίνουν κατανοητές (οι νέες ρυθμίσεις)» σημειώνεται.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα περίπου 2000 ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή για την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους πολλοί απλοί πολίτες, αφού κανείς από όσους βρίσκονται στην λίστα δεν έχει υποστεί συνέπειες μέχρι στιγμής .
«…Η απουσία δράσης που να είναι ορατή, αποτελεί ένας από τους λόγους τους οποίους πολλοί Έλληνες επικαλούνται για να (αιτιολογήσουν) την απέχθεά τους προς τις φοροεισπρακτικές απόπειρες. Οι λογιστές λένε ότι και οι προσπάθειες για να μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα έχουν αποτύχει» προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας δηλώσεις του λογιστή- φοροτεχνικού, Αντ. Μουζάκη, ο οποίος εξηγεί:
«Στόχος ήταν ένα απλοποιημένο σύστημα. Τώρα αυτό που έχουμε δεν είναι απλοποιημένο. Είναι ένα χάος».
«Στο τέλος, ο μικρός είναι αυτός που χτυπιέται, απλώς επειδή είναι πιο εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται για συνωμοσία ενάντια στους μικρούς. Απλώς οι τελευταίοι δεν έχουν δικηγόρους ή φίλους για να τηλεφωνήσουν εκ μέρους τους στους πολιτικούς» υποστηρίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων.

iefimerida