Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σκάνδαλο στο ΥΠΟΙΚ-Έθαψαν επίσημα τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες τέσσερις!

Τέλος στους ελέγχους στις πολυδιαφημισμένες λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενσταϊν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό και άλλες, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παραδέχεται ότι σταματά την έρευνα η οποία αφορά υποθέσεις φοροδιαφυγής των ατόμων που εμφανίζονται σε αυτές.
Άδειο το ποτήρι με τους φοροφυγάδες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στην «Ε», τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει μια κόκκινη γραμμή στις υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τις νέες υποθέσεις. Όλες αυτές οι λίστες δεν έβγαλαν τόσο καιρό κανένα αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να βγάλουν».
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θάψει στις ΔΟΥ κάτω από χιλιάδες φακέλους ανέλεγκτων υποθέσεων φοροδιαφυγής τις περίφημες λίστες, αφαιρώντας τις υποθέσεις αυτές από το ΣΔΟΕ.

Με δεμένα χέρια

Στελέχη του ΣΔΟΕ καταγγέλλουν στην «Ε» ότι με αυτή την πρωτοφανή απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των ελεγκτών που εδώ και μήνες έχουν αναλάβει, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να εντοπίσουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που κρύβουν οι λίστες και τις αναθέτουν στις εφορίες που οι εργαζόμενοί τους έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων.

Προσθέτουν μάλιστα ότι «αυτές οι διαδικασίες δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που δίνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, καθώς μετά τη μεταφορά των υποθέσεων, θα χρειαστούν ίσως και μήνες μόνο για την ενημέρωση των ελεγκτών των ΔΟΥ από τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το έγγραφο ερμηνεύει κατά το δοκούν το άρθρο 37 παράγραφος 5 του νόμου 4141/2013 και στέλνει υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31η.12.2013, στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια.

Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει εμπόδια στην διαλεύκανση των υποθέσεων φοροδιαφυγής, καθώς διασπά τον έλεγχο σε πολλές ΔΟΥ οι οποίες όμως δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τη νομική αρμοδιότητα και κυρίως ούτε το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς που απαιτούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

Οπως έλεγαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, «εάν για παράδειγμα εντοπιστούν κοινοί λογαριασμοί επιχειρήσεων που ανήκουν σε διαφορετικές ΔΟΥ, η συνεννόηση για τη διασταύρωση των στοιχείων θα πρέπει να γίνει με εσωτερική αποστολή υπηρεσιακών εγγράφων που μπορεί να κρατήσει ακόμα και αρκετές εβδομάδες»…

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ίδια στελέχη, «αν αυτή τη στιγμή έχει καθυστερήσει η υπόθεση από το ΣΔΟΕ εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας, με τη μεταφορά των υποθέσεων στις ΔΟΥ δεν θα υπάρξουν ποτέ αποτελέσματα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι υποθέσεις αφαιρούνται από το ΣΔΟΕ τη στιγμή που είχε γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των ονομάτων και θα ακολουθούσε το άνοιγμα λογαριασμών, από υποθέσεις που υπήρχαν ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Νομοθετική ρύθμιση

Ερωτήματα γεννά όμως και το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Στουρνάρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό» το βράδυ της Δευτέρας, προανήγγειλε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες ακόμα και με προσωρινά ευρήματα, την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αφαιρεί αυτές τις υποθέσεις από το ΣΔΟΕ το οποίο έχει εμπειρία, ειδικά συνεργεία ελέγχου, αλλά και τα νομικά όπλα ώστε να προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έλεγχο περιουσιακών στοιχείων.

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών αντί να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία να ορίζει ότι είναι δυνατόν να δοθεί παράταση σε αυτές τις υποθέσεις, σε οποιεσδήποτε από τις υπηρεσίες ελέγχου και αν βρίσκονται, προτιμά να τις στείλει στις ΔΟΥ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης, έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως τεχνογνωσίας σε τέτοιας μορφής ελέγχους.

**ΔΙΕΚΟΠΗ ΓΙΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΒΑΞΕΒΑΝΗ

Κωνσταντοπούλου: Εναυσμα ερευνών η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ
Για την 21η Οκτωβρίου διέκοψε η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού «ΗΟΤ DOC», Κ.Βαξεβάνη, ο οποίος είχε δημοσιεύσει πρώτος την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Αν και ο δημοσιογράφος είχε αθωωθεί κατά τον πρώτο βαθμό για τις πλημμεληματικές πράξεις της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και της παράνομης επεξεργασίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Χθες, στο Α’ Αυτόφωρο Τριμελές, κατατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε διατελέσει και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη εκείνης της περιόδου να δημοσιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Κατά την ίδια, η αποκάλυψη του Κ.Βαξεβάνη αποτελέσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αυτό καταδεικνύεται, όπως κατέθεσε, και από το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή «ουδείς αξιοποίησε τη λίστα, αλλά φρόντισαν για τη μη αξιοποίησή της και έκαναν άλλου τύπου διαχείριση. Ενδιαφέρθηκαν για το περιεχόμενό της και για να ελέγξουν αν υπήρχε διασύνδεση προσωπικά για τους ίδιους ή ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα και σιώπησαν για την ύπαρξη της λίστας». Πρόσθεσε δε πως «επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασυλία ατόμων που περιλαμβάνονταν στη λίστα, πράγμα που ελέγχθηκε όσο ήταν δυνατόν τόσο από την Εξεταστική Επιτροπή όσο και από τους οικονομικούς εισαγγελείς».

**ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πυρά κατά Στουρνάρα
Σκληρή κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα επιφυλάσσει ο Απόστολος Κακλαμάνης, που με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών «έλλειμμα» ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και εμμέσως επιλεκτική προστασία επιχειρηματιών.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι τα μέτρα υπερφορολόγησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός «μαρτυρά άγνοια της πραγματικής φορολογικής ικανότητας των εντίμων και συνεπών στις υποχρεώσεις τους πολιτών», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να εισπράξει φορολογητέα έσοδα από τα εμβάσματα που απέστειλαν 22.000 φορολογούμενοι στο εξωτερικό.

Επικαλείται, μάλιστα, καταγγελία της Ομοσπονδίας Προσωπικού των Εφοριών, σύμφωνα με την οποία ελάχιστοι υπάλληλοι ασχολούνται με την υπόθεση αυτή.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης από την πλευρά του επικρίνει τον υπουργό Οικονομικών για αθέτηση της υπόσχεσής του να καταθέσει μέχρι το καλοκαίρι Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
**ΔΗΜΑΡ

Στο κάδρο ο Βενιζέλος
Θέμα με τις «ξεχασμένες» λίστες προετοιμάζεται να θέσει η ΔΗΜΑΡ. Αφορά τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, όπως και αυτή με τους 50.000 καταθέτες εξωτερικού για τις οποίες, αν και έγινε πολύς ντόρος, η έρευνα δεν φαίνεται να έχει φέρει αποτελέσματα.

Ο Φ. Κουβέλης έδωσε εντολή προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να ασχοληθούν με αυτές τις υποθέσεις, κίνηση που εντάσσεται στην κλιμάκωση του ελέγχου της κυβέρνησης, αλλά και που αναμένεται να επαναφέρει στο «κάδρο» τον Ευ. Βενιζέλο. Αλλωστε, και κατά τη διερεύνηση της «λίστας Λαγκάρντ» στη Βουλή, ο κ. Κουβέλης είχε μιλήσει για πολιτικές ευθύνες που δεν περιορίζονταν στην περίοδο της υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επεκτείνονται και στο διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Η Οικονομία αποτελεί πεδίο στο οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΗΜΑΡ θα κλιμακώσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο. Προσανατολίζονται στην καταψήφιση του προϋπολογισμού – μια πρώτη συζήτηση έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα της «Ε» για τη λίστα Λαγκάρντ

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων.
Διευκρινίζει ότι το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.
«Οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Newsroom Enet
enet.gr