Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πρώτη προτεραιότητα η νησιωτικότητα

Η εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος που αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Αιγαίου- Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας Νίκου Ζωίδη.
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου με αίσθηση πλήρους ευθύνης αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει την καίρια αυτή θέση σε ένα κρίσιμο υπουργείο για την περιοχή και η ανάληψη των επίσημων καθηκόντων του αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Ήδη ο κ. Ζωίδης ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους τοπικούς φορείς και χθες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρόδου, Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα εκκρεμή ζητήματα της αρμοδιότητάς του που ταλανίζουν την περιοχή ζητώντας τη συνδρομή του για την επίλυσή τους.
«Αποδέχτηκα με χαρά και πλήρη συναίσθηση ευθύνης, την πρόταση που μου έγινε και θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ εντός της εβδομάδας. Έχω πλήρη συναίσθηση πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρους κρίσιμη, τα προβλήματα μεγάλα και οι συνθήκες δεν είναι αυτές που ξέραμε μέχρι πρότινος. Όμως ο νησιωτικός χώρος του Αιγαίου είναι ένας τομέας που πρέπει να εφαρμοστεί, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, το άρθρο 101 που αναφέρεται στις νησιωτικές πολιτικές. Με το άρθρο αυτό αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών που ομολογώ ότι με ενδιαφέρει και μου προκαλεί ερεθίσματα για να καταβάλω κάθε προσπάθεια. Γνωρίζω πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη όμως είμαι γνώστης των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου και του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πιστεύω πως τα τελικά αποτελέσματα θα είναι θετικά για τα νησιά και τους κατοίκους τους» τόνισε ο κ. Ζωίδης προσθέτοντας τα εξής:
«Η μόνιμη επωδός μου ως αντιπεριφερειάρχης και στην συνέχεια από τη θέση του βουλευτή, ήταν η υποχρεωτικότητα της ελληνικής πολιτείας να σέβεται την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Όμως αυτό δεν πραγματοποιούνταν πάντα, αλλά πάραυτα εξακολουθούν να ισχύουν και οι συνταγματικές δεσμεύσεις της πολιτείας και η αναγκαιότητα προσέγγισης των προβλημάτων των νησιών στο κλίμα αυτό. Επομένως, τώρα από τη θέση της διαχειριστικής ευθύνης που θα έχω στην κυβέρνηση πιστεύω ότι κάποια πράγματα θα μπορέσουμε να τα προχωρήσουμε».
Παράλληλα, ο κ. Ζωίδης αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα των μεταφορών που είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί με την επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του, λέγοντας τα ακόλουθα:
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν τον νησιωτικό χώρο είναι οι μεταφορές, δηλαδή η πυκνότητα, η πιστότητα των δρομολογίων των πλοίων, αλλά και το οικονομικό. Επίσης, πρέπει να επιλυθεί και το πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών. Πιστεύω πως σε κάθε σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές που είναι ιδιαίτερος χώρος. Σε επίπεδο νησιού, θέλω να επιβεβαιώσω πως έχω εκκρεμείς ανοιχτούς λογαριασμούς με τους συμπολίτες μας».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Κουσουρνάς μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον κ. Ζωίδη, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που επιτέλους ένας Δωδεκανήσιος τοποθετήθηκε σε μια θέση που μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, λέγοντας ότι θα είναι χρήσιμος και αποτελεσματικός για την περιοχή.
«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου που ένας Δωδεκανήσιος, ο Νίκος Ζωίδης, επιλέγεται αξιοκρατικά γενικός γραμματέας Αιγαίου- Νησιώτικης Πολιτικής και Ναυτιλίας. Αν και η περιοχή μας έχει αξιόλογους ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρίες, το Δωδεκανησιακό λόμπι δεν είναι ισχυρό και χρειάζεται να τοποθετούνται από την περιοχή άτομα σε θέσεις που να μπορούν να επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Δεν μας ενδιαφέρει από ποιον πολιτικό χώρο είναι οι Δωδεκανήσιοι, που τοποθετούνται σε καίριες θέσεις» επεσήμανε ο κ. Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου ενημέρωσε τον κ. Ζωίδη ζητώντας ταυτόχρονα τη συνδρομή του για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του λιμενικού ταμείου αλλά και θέματα που έχουν σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ και τις αξιώσεις που έχει σε ακίνητα της περιοχής.
«Η τοποθέτηση του Νίκου Ζωίδη σε αυτή τη θέση θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα , τον νησιωτικό χώρο και ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα. Είναι σίγουρο πως η συνεργασία μας θα είναι γόνιμη, χρήσιμη και αποτελεσματική για την περιοχή μας. Ήδη του έθεσα ζητήματα που αφορούν στηνλειτουργία του λιμενικού ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ και στη νέα μαρίνα», κατέληξε ο κ. Κουσουρνάς.

Πηγή: proodos.net