Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ειδήσεις στο... ράφι

Γρήγορη ενημέρωση από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδωνΗ πραγματική είδηση: «σύλληψη 7 υπόπτων για την άγρια ληστεία επιχειρηματία στην Ύδρα που κατέληξε στο θάνατο του άτυχου θύματος, που κακοποιήθηκε για να αποκαλύψει πού ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Όπως προέκυψε, οι ληστές ήταν σεσημασμένοι και είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης για κλοπές και ληστείες.


Οι δύο από αυτούς ήταν στη φυλακή από το 2012 και αποφυλακίστηκαν στην αρχή του καλοκαιριού».

Η «πολιτική είδηση»: «Τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου εκμεταλλεύτηκαν οι φονιάδες του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου, ο οποίος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο σπίτι του» (ιστολόγιο Ράπτη).

«Οι φονιάδες είχαν αποφυλακιστεί με νόμο Παρασκευόπουλου. Είχαν φυλακιστεί το 2012 για ληστείες και βίαιη συμπεριφορά. Στις 14 Ιουλίου και στις 9 Ιουνίου αποφυλακίστηκαν οι δύο από τους επτά Γεωργιανούς ληστές, που λήστεψαν και δολοφόνησαν τον εστιάτορα» (ιστολόγιο Θ. Αναστασιάδη).

Η πραγματική είδηση: Μαζί τους είχαν τα αποφυλακιστήρια. Οι αποφυλακισμένοι πάντα έχουν μαζί τους τα αποφυλακιστήρια γιατί και στον παραμικρό έλεγχο είναι ο μόνος τρόπος να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα εκτός φυλακών.

Η κατασκευή: «Μάλιστα, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς με τα αποφυλακιστήρια στην τσέπη, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σκληροί και αμετανόητοι ήταν».

Το «Πρώτο Θέμα» σπεύδει βέβαια να προσθέσει ότι: «Οι αστυνομικοί, ωστόσο, φαίνεται να είναι πεπεισμένοι πως οι Γεωργιανοί δεν είχαν σχεδιάσει την ληστεία στο σπίτι του επιχειρηματία, αλλά πήραν την απόφαση όταν πήγαν να φάνε στο εστιατόριο του θύματος και έμαθαν την οικονομική του κατάσταση».

Προφανώς αφού δεν είναι όλα ξεκάθαρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί και κάποιος, ο οποίος έδωσε τις «κατάλληλες» πληροφορίες στους ληστές για την οικονομική κατάσταση του θύματος η «έξυπνη» και «προνοητική» δημοσιογραφία κρατάει και καμιά… «πισινή»!

Κάτω από τα «ρεπορτάζ» σωρός τα υβριστικά σχόλια, που συμπληρώνουν την «ετσιθελική» εικόνα ότι ο νέος (6ος κατά σειρά) Νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών φταίει για τη ληστεία και το θάνατο του θύματος. Όπως ο παλιός Νόμος έφταιγε για το ότι από το σύνολο των επιστροφών κρατουμένων από άδειες,  το 2% τις παραβιάζει.

Στο ρεσιτάλ, όμως, της «προσαρμογής» μιας είδησης, ώστε να ταιριάζει στο πολιτικό προφίλ του κατασκευαστή της δεν φταίει κανείς. Στις «ειδήσεις» αυτές δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε προϊόντα ληγμένα, ούτε προϊόντα επικίνδυνα για τον καταναλωτή, ούτε προϊόντα χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση. Μόνη ασφάλεια η απαραίτητη προσοχή του ίδιου του καταναλωτή.  


Αντα Ψαρρά

Η εφημερίδα των Συντακτών