Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΑΠΕ: ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός δισ. Ευρώ για την Ελλάδα

Στα μισά του 2015 ξεκαθαρίζουν στην παγκόσμια σκηνή οι πολιτικές που θα (πρέπει να) κυριαρχήσουν τον αιώνα που διανύουμε.

Η πρόσφατη εξαγγελία του Προέδρου Ομπάμα για σημαντικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα[1], ήρθε να ολοκληρώσει ουσιαστικά μια σειρά παρόμοιων πολιτικών αποφάσεων και να...


... προετοιμάσει έτσι το έδαφος για τη μεγάλη Διάσκεψη για το Κλίμα το Δεκέμβρη στο Παρίσι (COP21).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνδιαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής θέσης για το κλίμα έχει συμβάλλει σημαντικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής[2], η (επί μακρόν προσδοκώμενη) κοινή τοποθέτηση το 2014 ΗΠΑ και Κίνας για το κλίμα[3], αλλά και οι αποφάσεις μικρότερων χωρών ανά την υφήλιο για δραστικό περιορισμό του άνθρακα στην οικονομία τους, όπως πρόσφατα η Νέα Ζηλανδία που αποφάσισε να τελειώνει με τον άνθρακα το 2018 [4], η Νορβηγία που εκτός από την απόφαση της για αποεπένδυση από τον άνθρακα, προσφέρεται να λειτουργήσει ως ο πράσινος συσσωρευτής της Ευρώπης[5] και να συμβάλλει στην μείωση της εξάρτησης στον άνθρακα και των γειτόνων της κτλ. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αποφάσεις μεγάλων εταιρειών να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(Α.Π.Ε.) ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως Google, IKEA, Amazon, Kellogg’s, Starbucks, Nike, Levi Straus, Mars, Nestle κ.α.[6]

—Τι έχει προκαλέσει αυτήν τη δραστική μεταστροφή;

Τα επιστημονικά ευρήματα που συγκεντρώνονται εδώ και δεκαετίες και επιβεβαιώνονται συνέχεια με δραματικό τρόπο, οδηγούν σε ένα συμπέρασμα που ασπάζεται πλέον το 97% των επιστημόνων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που οδηγούν σε αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν αλλάξει το κλίμα και αν δεν αντιδράσουμε άμεσα η αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο στόχος που θέτουν οι επιστήμονες για να μην συμβεί αυτό, είναι να μην ανέβει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής. Στόχος δύσκολα επιτεύξιμος με τα σημερινά δεδομένα.

—Και τι σημαίνει κλιματική αλλαγή;

Σημαίνει το αντίστοιχο των βιβλικών «λιμών, σεισμών καταποντισμών», αλλά σε αληθινές ανθρώπινες μετρήσιμες διαστάσεις που τις βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έγιναν η καθημερινή φυσιολογική πραγματικότητα.[7]

Στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου όπου αναρτήθηκε η πρόσφατη σημαντική απόφαση του Προέδρου Ομπάμα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρουσιάζονται λεπτομερή στοιχεία.[8] Οι κλιματικές καταστροφές μόνο στις ΗΠΑ και μόνο το 2012 κόστισαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πρόσφατη μελέτη του Economist υπολογίζει το κόστος μη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια![9]

Από την άλλη τα οφέλη μιας οικονομίας χαμηλού και τελικά μηδενικού άνθρακα είναι προφανή, όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες[10], με πρώτη ιστορικά αυτή του Λόρδου Στερν[11].

Κάποιοι μάλιστα όπως η Ναόμι Κλάιν, πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μπορεί να είναι και η απαρχή μιας παγκόσμιας αλλαγής προς ένα καλύτερο, δικαιότερο κόσμο[12].

Σε αυτήν την παγκόσμια κατάσταση που θα εντείνεται κάθε μέρα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, παίρνουν θέση. Δυστυχώς για όλους μας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Οι προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, πιο γρήγορα, αν είναι να πετύχουμε τη συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Πρέπει να στοχεύσουμε σε μια οικονομία μηδενικού ή έστω πολύ χαμηλού άνθρακα.

Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να στραφούμε άμεσα, μαζικά και δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα!

—Τι κάνουμε στην Ελλάδα

Η δική μας χώρα, χαμένη στην μετάφραση των μνημονίων έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που δυστυχώς δεν έκαναν τη διαφορά, οι πολιτικοί αντιμετώπισαν την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αδιαφορία ή ευθυνοφοβία.

Κι όμως η χώρα μας είναι προικισμένη με πλούσιους φυσικούς πόρους όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ: Αιολική, Ηλιακή, Υδροδυναμική, Γεωθερμική, Βιομάζα, Κυματική. Έχουμε στο Αιγαίο ένα πραγματικό Αιολικό, Ηλιακό και Γεωθερμικό Θησαυρό. Χιλιάδες Μεγαβάτ καθαρής ισχύος αναμένουν χρόνια τώρα την εκμετάλλευση τους.

Αν το Αιγαίο ήταν σε άλλη γεωγραφικά περιοχή, πιστεύει κανείς ότι θα υπήρχε έστω και ένας πετρελαϊκός σταθμός στα νησιά του;

Αν το Αιγαίο ήταν σε άλλη γεωγραφικά περιοχή, πιστεύει κανείς ότι δεν θα ήταν το πρώτο γαλαζοπράσινο πέλαγος που θα τροφοδοτούσε με καθαρή ενέργεια όχι μόνο τα νησιά και τους τουρίστες, αλλά θα εξήγαγε πράσινη ενέργεια;

—Γιατί εμείς δεν βλέπουμε τον θησαυρό που έχουμε;

Στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρύβεται μια οικονομία δισεκατομμυρίων.

Ποια χώρα μπορεί να αγνοήσει ένα τέτοιο θησαυρό;

Ακόμη χειρότερα: μια χώρα που θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο, έχει την πολυτέλεια να τον αγνοήσει; Και ιδιαίτερα μια χώρα που στο τομέα της ανάπτυξης δεν έχει να επιδείξει σχεδόν  τίποτε άλλο, γιατί να μην στραφεί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Κι όμως αυτή, όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αγνοούν τη δυναμική της ενέργειας για την εθνική οικονομία και γι αυτό γλυκοκοιτάζουν σε αγωγούς φυσικού αερίου και προσεύχονται στο εικόνισμα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ελπίζουν και εύχονται να βρίσκονται στα έγκατα του Αιγαίου, Ιονίου και Κρητικού πελάγους.

Θα τους δυσαρεστήσω: Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως για να πετύχουμε το στόχο συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω των 2οC το 80% των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων πρέπει να μείνει στο υπέδαφος[13]. Αλλιώς έτσι όπως πηγαίνουμε σε λιγότερο από 18 χρόνια θα έχουμε ξεπεράσει το όριο συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από 2ο C.

Επομένως ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα πιο τρελά τους όνειρα και βρεθούν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, το πιθανότερο είναι ότι δε θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Η πραγματικά εγχώρια, ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, καθαρή, φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας της πατρίδας μας παραμένει ανεκμετάλλευτη. Τα οφέλη δισεκατομμυρίων για την εθνική οικονομία από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μένουν φυλακισμένα λόγω κοντόφθαλμων πολιτικών και φοβικών συνδρόμων. Το ανάχωμα στην ανάπτυξη τους είναι οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους.

—Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός;

Αναρωτιέμαι αν οι ενεργειακοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού του έχουν μιλήσει για τις Α.Π.Ε. και τα πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία ή του μιλούν μόνο για Β.Α.Π.Ε. (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και τη χρυσή ευκαιρία να ακυρώσουν τα έργα «τώρα που είμαστε στα πράγματα».

Αν και ο κ. Πρωθυπουργός, βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες κάτω από την τεράστια πίεση που δημιουργεί η προς υπογραφή συμφωνία με τους δανειστές, οφείλει να ενημερωθεί άμεσα, ότι η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και η επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα είναι πλέον παγκόσμιος μονόδρομος και ότι οφείλει να συμβάλει και αυτός σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει να ενημερωθεί ότι αξιοποιώντας το μοναδικό πλούτο που οι Α.Π.Ε. προσφέρουν στη χώρα μας, επιτυγχάνουμε αληθινή παραγωγική ανασυγκρότησή και μια διέξοδο από την κρίση ενώ δίνουμε ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική, μέσα από την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος που μπορεί να υπάρξει από πηγές ενέργειας.

Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να βρει χρόνο να ασχοληθεί και τότε είμαστε σίγουροι πως θα γίνει υπέρμαχος των Α.Π.Ε., ώστε να υιοθετήσει επιτέλους η χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη τους, ως πηγών ενέργειας που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, παρέχουν ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, προστατεύουν το άμεσο περιβάλλον, καταπολεμούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, την κλιματική αλλαγή και επομένως πρωτίστως προστατεύουν τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και τις φτωχότερες χώρες,

Και το ελπίζουμε γιατί, δεν μπορεί, κάποτε θα πάψουμε να είμαστε η χώρα των χαμένων ευκαιριών.

Ας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η αρχή.



Ιωάννης Τσιπουρίδης
πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας

Πηγή: econews.gr