Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Πτωχευμένοι θα βάλουν λουκέτο όλοι οι δήμοι της Δωδεκανήσου!

ΚΡΑΥΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

«Μας έχουν δέσει χειροπόδαρα! Θα κλείσουμε, τα μικρά νησιά θα ερημώσουν και δεν ιδρώνει κανενός το αφτί»!..
Εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά τις εκλογές, οι Δήμοι πεθαίνουν, θα κλείσουν. Ο Καλλικράτης θα περάσει στην Ιστορία ως το πλέον αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόσθηκε ποτέ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να τα κλείσουμε τα «μαγαζιά» να παραδώσουμε τα κλειδιά και να σηκωθούμε να φύγουμε.

Πάνω σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων μελών του Παραρτήματος Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του δημάρχου ρόδου Στάθη Κουσουρνά.
Ο δήμαρχος Ρόδου για μια ακόμη φορά προσπάθησε να  στρογγυλοποιήσει τα ακανθώδη προβλήματα, αλλά παραδέχθηκε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση ημιπτώχευσης. Τα έσοδα μειώθηκαν, τα έξοδα αυξήθηκαν, το σπαθί του Επιτρόπου κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά απέδωσε τα αίτια της εν λόγω δεινής κατάστασης όλων των δήμων στην οικονομική κρίση, αφού και η χώρα βρίσκεται σε ημι-πτώχευση!
Ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, τόνισε ότι αυτό το πράγμα που βιώνουμε, δε αντέχετε. ΄Εχω 6-7 προτάσεις, θα τις θέσω μετά τις εκλογές και αν δεν γίνουν δεκτές, θα κλείσω το Δήμο. Υπάρχει και η επανάσταση της τρέλας, τόνισε με έμφαση. Εάν, πρόσθεσε, τα μικρά νησιά δεν δουλέψουν το καλοκαίρι, οι κάτοικοι θα σηκωθούν και θα φύγουν, αφού δεν θα έχουν ούτε παρών ούτε μέλλον. Θα σηκωθούμε να φύγουμε κι’ εμείς! Θα ερημώσουν τα πάντα.
ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος. Εποχικό προσωπικό δεν μπορούμε να προσλάβουμε, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη χωλαίνουμε, δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε τα στοιχειώδη για τη λειτουργία μας, τί λοιπόν παριστάνουμε; Μας θεωρούν κλέφτες και λαμόγια, αυτή η κατάσταση είναι  πρωτόγνωρη. Αντί να έχω 42 άτομα προσωπικό, έχω μόνο 12,πώς μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος και να εξυπηρετήσει τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες; Αναρωτήθηκε. Και δυστυχώς, κατέληξε, δεν ιδρώνει κανενός το αφτί. Πάμε για φούντο, άλλη λύση δεν υπάρχει.
Ο κ. Φιλ. Ζαννετίδης πρότεινε να ληφθεί απόφαση να κλείσουν οι Δήμοι. Αναφέρθηκε ειδικά στον τομέα της Υγείας όπου, όπως είπε, πιάσαμε πάτο, δεν πάει άλλο!
ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ο κ. Κουσουρνάς ανέφερε ότι «Αν δεν πάρουμε τους διμηνίτες τα προβλήματα θα είναι ανυπέρβλητα και δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλες λύσεις. Τώρα με τους ασφυκτικούς ελέγχους του επιτρόπου, δυσκολεύεται η διαδικασία να κινηθείς στα όρια της νομιμότητας. Από την άλλη πλευρά κάθε χρόνο θα γίνεται διαχειριστικός έλεγχος στους δήμους για ην οικονομική διαχείριση του προηγούμενου χρόνου,. Οι δήμοι μπαίνουν σε διαρκή έλεγχο των οικονομικών και πολιτικών τους πράξεως με κίνδυνο να γίνει ο καταλογισμός ευθυνών όταν ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος», είπε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε:
«Ο δήμος της Ρόδου, όπως και η χώρα μας, βρίσκεται σε μια κατάσταση ημιπτώχευσης καθώς οι οφειλές του προς τρίτους ανέρχονται στο ποσό των 20 – 30 εκατ. ευρώ. Οι ΚΑΠ καθυστερούν να καταβληθούν όπως και οι κατακρατημένοι πόροι. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της αδυναμίας είσπραξης των οφειλών που έχουν οι πολίτες προς τον δήμο, θα γίνει προβληματικός. Τα αδιέξοδα σιγά σιγά γίνονται αξεπέραστα»!

rodosalarm.gr