Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Mέτρα για ανάπτυξη των ελληνικών νησιών

Mέτρα για ανάπτυξη των ελληνικών νησιώνΤην ανάγκη εναλλακτικού τρόπου εφαρμογής του «θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου», σύμφωνα με το οποίο οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών, όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και την προσφερόμενη ποιότητα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Β. Κορκίδης, σε επιστολή του προς τον...
υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Επίσης, το ΕΒΕΠ προτείνει την καθιέρωση ειδικού καθεστώτος ασφαλιστικών εισφορών και άμεσης φορολόγησης, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις στα νησιά για μία πενταετία.

Τα κυριότερα σημεία των θέσεων και προτάσεων του ΕΒΕΠ για τη νησιωτική Ελλάδα, επιγραμματικά, είναι τα ακόλουθα:
- Επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας με οικονομικά κίνητρα ως μοχλό ανάπτυξης.

- Μετεγκατάσταση υπηρεσιών ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ στα νησιωτικά Επιμελητήρια και μετατροπή των Επιμελητηρίων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και Επιχειρήσεων (ΚΕΦΕ).
- Διατήρηση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και συστέγαση σε ιδιόκτητα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξοικονόμηση πόρων.

- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης.

- Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ. πολιτιστικός, αθλητικός, θεραπευτικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, οικολογικός, ιατρικός, ναυτοτουρισμός κ.ά.

- Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου με ενεργό συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος στον περιορισμό του εν λόγω φαινομένου.
- Υπηρεσίες υγείας και επαρκές προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) στα Κέντρα Υγείας των νησιών.

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
- Ενίσχυση των δρομολογίων των άγονων γραμμών σε ετήσια βάση.
- Μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας στα επίπεδα του τουριστικού πακέτου των ξενοδοχειακών καταλυμάτων του 6,5%.

- Διατήρηση του αφορολόγητου για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
- Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

- Μείωση κατά 5 μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των εποχιακών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο το χρόνο.
- Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος ασφαλιστικών εισφορών και άμεσης φορολόγησης, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις στα νησιά για μία πενταετία.

- Απαλλαγή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας από παρωχημένους θεσμούς, όπως η υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, με ποινή την εγκυρότητά τους.

- Ενίσχυση των πρωτοβουλιών αξιοποίησης επισκεπτών «Summer Shopping Agora» κατά την τουριστική περίοδο, με στόχο την προβολή της ποιοτικής υπεροχής των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των νησιών μας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είναι οι: «Summer, Sun, Sea & Shopping», «Open-street Malls» και «Agora gate: Η Ελλάδα σπίτι σας».

- Αναβάθμιση των τουριστικών εμπορικών αγορών στα νησιωτική Ελλάδα.
- Διενέργεια έρευνας με θέμα το Εμπόριο και τον Τουρισμό σε δημοφιλείς νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

- Συνέχιση της δράσης του ΕΣΠΑ τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στα πλαίσια του ΣΕΣ για την ενίσχυση της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας.
- Χρηματοδότηση της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, με ευνοϊκούς όρους - μέσω του ΕΤΕΑΝ, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στα νησιά.

- Παροχή «μικρο-δανείων» ύψους από 7.500 έως 25.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότηση «start ups», με περίοδο χάριτος αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο.
- Προβολή και προώθηση νησιωτικών παραδοσιακών προϊόντων, με τη δημιουργία brand name του κάθε νησιού και στόχο τις μικροεξαγωγές.

Πηγή: Ροδιακή