Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Μοιράζοντας το Αιγαίο

.jpgΑνιστόρητος άραγε; Άσχετος; Αγεωγράφητος; Πιθανό, εξ άλλου δεν θα ήταν ο μόνος, ο κύριος Jean-Claude Juncker. Αρκετοί μεγαλόσχημοι πολιτικοί της Εσπερίας πλαστογράφησαν το βιογραφικό τους παρουσιάζοντας ανύπαρκτα προσόντα και τίτλους σπουδών, με πρώτο και καλύτερο τον πολύ κύριο Ντάισελμπλουμ. Όμως, πολιτικοί του μεγέθους του κύριου Γιουνκέρ διαθέτουν επιτελείο συμβούλων που φροντίζει για το τι και πώς θα το πούν τ΄αφεντικά τους.


Μήπως ήταν “lapsus linguae”, γκάφα, παραδρομή όταν ήταν έτοιμος να μοιράσει το Αιγαίο, λες κι ήταν “του πάππου” του; Πιθανό. ¨Ομως κάτι που ξεφεύγει κατά λάθος δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η εξωτερίκευση αυτού που ήδη υπάρχει μέσα μας. Κι ύστερα, μπορεί να μήν ήταν παραδρομή. Πολλές φορές οι πολιτικοί προσποιούνται πως τους ξεφεύγει κάτι. Επίτηδες. Για να προϊδεάσουν, να προλειάνουν το έδαφος, για να μετρήσουν τις αντιδράσεις και να μπορούν μετά να ανακαλέσουν, να πούν πως παρερμηνεύητκαν, όπως εξ’ άλλου έκανε ήδη και ο κύριος Γιουνκέρ.
Η φιλοτουρκική στάση της Εσπερίας είναι γνωστή και καθόλου καινούρια. Όχι για κάποιους συναισθηματικούς ή μεταφυσικούς λόγους μα γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι γεωπολιτικές βλέψεις της Δύσης. ΟΙ προς ανατολάς διείσδυση και επέκταση έχει αρχίσει προ πολλού και η στρατηγική σημασία της Τουρκίας ετεράστια. Τέλος, ας θυμώμαστε πως ο κύριος Γιουνκέρ δεν είναι μόνος, δεν μιλάει μόνο για τον εαυτό του. Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – της “κομισιόν” όπως λέμε ελληνικά. Κι ας φυλαγόμαστε.


Βαγγέλης Παυλίδης
www.iporta.gr