Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

«Για να σας κάνουμε τη σωστή προπαγάνδα»

Δημοψήφισμα Αν δεν ήταν υπουργός ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως σημαία του τον αγώνα κατά της διαπλοκής, και ήταν οι προηγούμενοι, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σεσημασμένοι για τις στενές σχέσεις τους με τα συστημικά ΜΜΕ, θα πιστεύαμε πως όλο αυτό γίνεται προκειμένου να τη... σκαπουλάρουν τα κανάλια.


Για να μην απολογηθούν και να μην πληρώσουν για τα πεπραγμένα τους κατά την κρίσιμη εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, περίοδο κατά την οποία η ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση στην Ελλάδα δέχτηκε τεράστιο πλήγμα.

Ειδάλλως, δεν δικαιολογείται η παύση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης την ώρα που εξετάζουν τους φακέλους των καναλιών, έναν προς έναν, για όσα έπραξαν πριν από το δημοψήφισμα. Και αφού προηγήθηκαν χιλιάδες καταγγελίες πολιτών. Σημειωτέον, το ΕΣΡ ποτέ στην ιστορία του δεν δέχτηκε τόσο πολλές καταγγελίες για ένα συγκεκριμένο θέμα όσες με το δημοψήφισμα.

Τριάντα είναι συνολικά οι φάκελοι που σχηματίστηκαν για κανάλια ή ραδιόφωνα και μόλις για τέσσερις έχει βγει απόφαση. Οι άλλοι 26 μπήκαν στην αναμονή και μάλλον θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα έτσι.

Μέχρι να διοριστούν νέα μέλη στο Συμβούλιο, μέχρι να πάρουν τις θέσεις τους και να ενημερωθούν, μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα και δράση, θα περάσουν μήνες. Και πόσο θα ασχοληθούν με το δημοψήφισμα μετά; Ή θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες;

Να δούμε καταρχάς τις τέσσερις υποθέσεις που εξετάστηκαν ήδη. Πρώτος και καλύτερος ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο ΣΚΑΪ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ επειδή σε μία εκπομπή (ενώ στις άλλες;) του κυρίου Μπογδάνου δεν υπήρξε «αντικειμενική ενημέρωση» και «ισομερής προβολή απόψεων».

O Κωνσταντίνος Μπογδάνος Πρόστιμο στον Μπογδάνο για τις υποδείξεις του... |
Τρία βίντεο έδειξε ένα απόγευμα ο δημοσιογράφος και τα τρία υπέρ του «ναι». Στο τρίτο μάλιστα ο Μπογδάνος προλόγισε την προβολή του λέγοντας, επακριβώς, «για να σας κάνουμε τη σωστή προπαγάνδα».

Κι έχουμε ακόμα ένα πρόστιμο 15 χιλιάδων ευρώ στον ΣΚΑΪ μετά τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» των Λυριτζή-Οικονόμου. Ο Δημήτρης Οικονόμου το τερμάτισε την ημέρα του δημοψηφίσματος, Κυριακή πρωί. «Θες το παιδί σου να γίνει σαν τον Καμμένο;» είπε μεταξύ πολλών άλλων την ώρα που βλέπαμε πλάνα από τη στιγμή που ψήφιζε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. παρέα με τον γιο του.

Οι δύο άλλες υποθέσεις που πρόλαβε να εξετάσει το ΕΣΡ αφορούν τον Γιώργο Τράγκα. Το Συμβούλιο καταλόγισε 15 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στον Real FM για την πρωινή εκπομπή του κυρίου Τράγκα, επειδή μεροληπτούσε υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και χρησιμοποιούσε ανοίκειες εκφράσεις για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο αυτές οι τέσσερις αποφάσεις ανέβηκαν στη Διαύγεια. Υπάρχουν άλλες 12 υποθέσεις που συζητήθηκαν στην ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και αποτελούν «φακέλους ώριμους προς απόφαση», όπως το θέλει η σχετική ορολογία, για τις οποίες απομένει μόνο η τελική υπογραφή.

Από τη στιγμή όμως που η Αρχή βρίσκεται υπό παύση, είναι αδύνατον να προχωρήσουν (μόνο για τρέχουσες υποθέσεις μπορούν να υπογράφουν, τα πάγια έξοδα του ΕΣΡ δηλαδή, τα διαδικαστικά του οργανισμού κ.ο.κ.). Επίσης, για άλλους πέντε φακέλους έχουν ήδη κατατεθεί οι εισηγήσεις των νομικών του ΕΣΡ περνώντας στο στάδιο κλήτευσης των εκπροσώπων των καναλιών για απολογία.

Είναι δηλαδή σε προχωρημένο στάδιο. Αλλά μπαίνει ένα stop σε όλα αυτά. Οπως και στις υπόλοιπες υποθέσεις που αφορούν την προπαγάνδα των καναλιών για το δημοψήφισμα και εισήχθησαν προς επεξεργασία στο νομικό τμήμα του ΕΣΡ. Εχουμε την υποψία πως θα παραμείνουν ατιμώρητοι κάποιοι.



Δημήτρης Κανελλόπουλος

Εφημερίδα Των Συντακτών