Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τα μέτρα που έστειλε η τρόικα με e-mail

Πιο ρητές δεσμεύσεις και διευκρινίσεις στα δημοσιονομικά ζητά η τρόικα με απαντητικό e-mail στο υπουργείο Οικονομικών, που έφτασε τα ξημερώματα.

Τα μέτρα που ασκείται πίεση να εφαρμοστούν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, να επαναξιολογηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΔΝΤ πιέζει για τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια και απαιτεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά...
...κατάργηση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς-συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, παραμένει στα 1.500 ευρώ το όριο ακατάσχετο λογαριασμού, πάγωμα συντάξεων έως το 2017, αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης, θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά, καθώς και κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη, σε εφαρμογή σταδιακά από το 2019.

Η Ελλάδα στην γωνία μέχρι να τα βρουν ΕΕ και ΔΝΤ

Η διαφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ κρατά ακόμη την τρόικα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα έφερνε μια πρόοδο στο θέμα του μετασχηματισμού του ελληνικού προγράμματος έστω και μέσα στοθυς πρωτους μήνες του 2014.
 Στις κατ ιδίαν διαπραγματεύσεις τους με τα στελέχη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής οι τενχοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν – ακόμη και μετά την πρόταση του ΥΠΟΙΚ- να συνεχίσουν το διάλογο από μακριά αφού θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά «οφείλει να κάνει περισσότερα» . Η πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης που έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο οικονομικών δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολύ μεγάλη απόσταση το 1,5 δισ. ευρώ

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν χθες, ότι τα στελέχη του ΔΝΤ , θεωρούν πολύ μεγάλη την απόσταση του 1,5 δις που χωρίζει τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών από αυτές της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Τούτο την στιγμή που εκφράζουν ανοιχτά την διαφωνία τους τόσο για την φύση όσο και για την απόδοση των μέτρων της ελληνικής πρότασης . Παράδειγμα , στο ασφαλιστικό ζητούν άμεση εφαρμογή της αύξησης του μέσου όρους ηλικίας συνταξιοδότησης
 Διάβασαν επίσης με ελαφρύ μειδίαμα μέτρα όπως η λοταρία για το ΦΠΑ την στιγμή που η ελληνική πλευρά επιμένει στην διατήρηση των εξαιρέσεων του υπομειωμένου συντελεστή του 6,5% και για τα νησιά αλλά και ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης (π.χ.φάρμακα τρόφιμα).

enikos