Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται κατασχέσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Ένα ακόμη βήμα προς την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, κάνει αυτές τις μέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).


Το ΚΕΑΟ σταδιακά ειδοποιεί αυτούς τους ασφαλισμένους για τις οφειλές τους και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην «υπόμνηση» να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο τους, αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ). Από τις συνολικές οφειλές, μόλις ένα μικρό μέρος (λιγότερο από 8%) έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αδυναμία των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να ανταποκριθούν οικονομικά στους όρους ακόμα και αυτών των ρυθμίσεων που τους προτείνει το Ταμείο και κατόπιν το ΚΕΑΟ.

Το ποιος πραγματικά «πληρώνει τη νύφη» του εισφορο-κυνηγητού που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της διάσωσης των Ταμείων, φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με αυτά, το ΚΕΑΟ έχει καταγεγραμμένους 211.451 οφειλέτες όλων των Ταμείων. Από αυτούς, οι 139.359 (περισσότεροι από τους μισούς) έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 20.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν συνολικά 1.397.845.888,27 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, 833 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 2.891.937.190,13. Τα ποσά των οφειλών δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη ετών στο ΙΚΑ. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι μικροοφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία, όταν λιγότεροι από 850 μεγαλοοφειλέτες - επιχειρήσεις έχουν διπλάσιο χρέος στο ΙΚΑ!

matrix24