Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πωλούνται τα στοιχεία του Τειρεσία

pwlountai-ta-stoxeia-tou-teiresiaΗ Τειρεσίας ΑΕ, η θυγατρική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τις Τράπεζες με στόχο να συγκεντρώνει τα δυσμενή στοιχεία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων, γίνεται «εξωστρεφής». Σε όσες επιχειρήσεις εγγραφούν στο σύστημά της, διαθέτει έναντι συνδρομής, πρόσβαση στη λεγόμενη «μαύρη λίστα».



Συνδρομητές ήδη περισσότερες από 700 επιχειρήσεις

Ο Τειρεσίας λειτουργεί και στη …χονδρική καθώς διαθέτει πληροφορίες σε εταιρείες οι οποίες στη συνέχεια τις μεταπωλούν σε άλλες επιχειρήσεις.
Έτσι σε όσους αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα –και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη εγγραφεί περισσότερες από 700 επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες- δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αναζητήσεις για τα δυσμενή στοιχεία των συνεργατών τους.

Ο κατάλογος των διαθέσιμων πληροφοριών περιλαμβάνει:

Ακάλυπτες επιταγές (τα στοιχεία φτάνουν στον Τειρεσία μέσω των Τραπεζών)
Απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή
Αιτήσεις πτωχεύσεων –αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτώχευσης λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη
Αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής και εξυγίανσης (άρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα)
Κηρυχθείσες πτωχεύσεις
Διαταγές πληρωμής
Πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων
Τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες
Κατασχέσεις ακινήτων και εγγραφές επιταγών
Υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών.
Για να αποκτήσει επιχείρηση πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα -τα οποία αφορούν σε άλλες επιχειρήσεις- χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να αποδεχτεί τους όρους της σύμβασης που οφείλει να υπογράψει και να ορίσει έναν εκπρόσωπο ο οποίος και θα αναλαμβάνει να «κατεβάζει» τα δεδομένα από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων όπως είναι η «επιστημονική» ονομασία της μαύρης λίστας.

Δεν εγκρίνεται η πρόσβαση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι θέλουν τα δεδομένα για να «μετρήσουν» τον επιχειρηματικό κίνδυνο μιας απόφασής τους.

Και στη ...χονδρική

Ο Τειρεσίας, εκτός από την απευθείας πώληση δεδομένων σε άλλες επιχειρήσεις, λειτουργεί και στη …χονδρική καθώς διαθέτει πληροφορίες σε εταιρείες οι οποίες στη συνέχεια τις μεταπωλούν σε άλλες επιχειρήσεις. Η διάθεση των δεδομένων, «πατάει» νομικά στο γεγονός ότι τα δεδομένα των επιχειρήσεων δεν εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ολες οι πληροφορίες, διακινούνται μέσω διαδικτύου ενώ η υπηρεσία της θυγατρικής των Τραπεζών, λανσάρεται με την ονομασία «τσεκ». Πρόσβαση, παρέχεται και στα δεδομένα των φυσικών προσώπων. Ωστόσο, αυτό γίνεται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο αν έχει εξασφαλιστεί η ρητή συναίνεση του φυσικού προσώπου. Γιατί να θέλει κάποιος να συναινέσει σε μια τέτοια έρευνα που τον αφορά; Ένας λόγος είναι να θέλει να εξασφαλίσει κάποια πίστωση από εταιρεία-προμηθευτή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήδη περίπου 50 μεγάλες επιχειρήσεις ζητούν την έγκριση υποψήφιων πελατών τους ώστε να τους «ψάξουν» στη μαύρη λίστα.

thetoc.gr