Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

McGilchrist: Ανακάλυψε τη μη τουριστική Ελλάδα

Nαι στη Τήλο και όχι στη Μύκονο αναφέρει στην αγγλική εφημερίδα Telegraph ο Άγγλος καθηγητής και συγγραφέας Nigel McGilchrist, καλώντας τους αναγνώστες του 20τομου ταξιδιωτικού οδηγού για το Αιγαίο να ανακαλύψουν τα «παρθένα» τουριστικά μέρη της περιοχής, τονώνοντας ξανά το ενδιαφέρον τους για τη χώρα.
Η Telegraph φιλοξένησε συνέντευξη ενός λάτρη της Ελλάδας (από ότι φαίνεται υπάρχουν ακόμη!) Άγγλου καθηγητού και συγγραφέα Nigel McGilchrist, ο οποίος ζει σε μία φάρμα στην Ιταλία. Ο McGilchrist, γνώστης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, συνέταξε ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου έπειτα από ανάθεση εκδοτικής εταιρείας. Ταξίδεψε για 6 χρόνια σε όλα τα νησιά της περιοχής εκτός Κρήτης (όπου ήδη υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός) και Ιονίων Νήσων (θα είναι το επόμενο βήμα του συγγραφέα όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα) και παρουσίασε ένα έργο 600.000 λέξεων, τρεις φορές από το μέγεθος που του ζητήθηκε.
Όταν οι εκδότες του προσπάθησαν να το «πετσοκόψουν» ο McGilchrist αποφάσισε να αγοράσει τα δικαιώματα και να το εκδώσει μόνος τους στο αρχικό του μέγεθος. Αποτέλεσμα 20 τόμοι νησιωτικής Ελλάδας, μνημείων, φυσικού πλούτου και ιστορίας, πρακτικών συμβουλών διαμονής, σίτισης και ψυχαγωγίας.
Με αρνητική στάση απέναντι στο μαζικό τουρισμό και τις συνέπειες που έχει επιφέρει, όπως τονίζει στη Μύκονο και στη Ρόδο, ο Άγγλος συγγραφέας ξεδιπλώνει στους οδηγούς του την παρθένα ομορφιά των αιγαιοπελαγίτικων νησιών όπως η Τήλος.
"Μία θετική επίδραση της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας είναι ότι θα μπει φρένο στη μη θεμιτή ανάπτυξη. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές υπάρχει κακή απομίμηση της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.», τόνισε ο McGilchrist.
Πηγή Φωτό: Eurokinissi