Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στις πιο Πλούσιες Ελληνικές Περιφέρειες το Νότιο Αιγαίο


notio_aigaio
Το 2008, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) στην Ελλάδα ανήλθε στο 94% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο είναι οι μόνες ελληνικές περιφέρειες που ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ε.Ε. (113% του κοινοτικού). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν Α.Ε.Π..
Οι περιφέρειες αυτές είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66% του κοινοτικού Α.Ε.Π.) και η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα (73%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (78%), το Βόρειο Αιγαίο (80%), η Κεντρική Μακεδονία (81%) και η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος (84%). Το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ελλάδα, μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο (113%), σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα (100%), στην Κρήτη (94%) και στα Ιόνια Νησιά (90%).
Σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. των 27 κρατών μελών, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. σημειώνεται στο Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας (28% του κοινοτικού), ενώ το υψηλότερο στο κέντρο του Λονδίνου (343% του κοινοτικού). Οι είκοσι περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. βρίσκονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, κάτω από το 75% του κοινοτικού κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. βρίσκονται συνολικά 64 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Τέλος, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. στην Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου (334% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (279%) και οι Βρυξέλλες (216%).
Πηγή : verena.gr