Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Πως θα τα πάει ο "τουρισμός" στην Τήλο αυτήν την χρονιά;

Πώς θα τα πάει ο "τουρισμός" μας αυτήν τη σεζόν στην Τήλο;
Αυτή θα πρέπει να είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι.
Το να απαντήσει κάποιος με σιγουριά σε αυτό, με τόσα που συμβαίνουν γύρω μας, σημαίνει πως είναι μάντης, γι' αυτό του αξίζει το εκατομμύριο.
Και εγώ μάντης δεν είμαι. Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να επισημάνουμε...
ορισμένα πράγματα, έστω και τώρα στο και 5΄.

Η Τήλος, λοιπόν, αν και είναι ένα μικρό νησί, που έχει λίγους κατοίκους και άρα ακόμα λιγότερους επαγγελματίες, αντιστάθηκε, αλλά ήταν αδύνατον να μην επηρεαστεί αρνητικά από την καταστροφή της χώρας μας. Μια χώρα που έχει την ατυχία τα τελευταία 10 χρόνια να την κυβερνούν πολιτικοί ανίκανοι να διαχειριστούν την οποιαδήποτε κατάσταση, με αποτέλεσμα να είμαστε εδώ που είμαστε. Προσπαθώ, και θα αποφύγω τελικά, την άλλη ερώτηση, του ενός (άλλου) εκατομμυρίου για το τι θα έκανε ο Τάσος αν ζούσε. Όποιος βρει την σωστή απάντηση ας το πάρει αυτός.

Η αλήθεια είναι πως τελικά καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρθηκε αρκετά, ώστε έστω, να εκμεταλλευτεί αυτός, αυτά που δημιουργήσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κανείς δεν είχε την "εξυπνάδα" να "κλέψει" το πρόγραμμά μας και τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί ένα νησί στην Ελλάδα. Ας είναι...
Νομίζω πως δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω το πόσο αναγκαίος είναι ο τουρισμός στο νησί μας. Εμείς, το φωνάζαμε χρόνια, όταν όλοι οι υπόλοιποι μας δούλευαν ή στην καλύτερη περίπτωση μας έλεγαν υποτιμητικά πως θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, και σήμερα κοιτούν πώς θα μας πάρουν σε φόρους, και αυτά που πια δεν έχουμε. Ας είναι ξανά...

Μπορεί λοιπόν λόγω της καλής δουλειάς που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια όλοι μας ή λόγω της Ρωσίας - Τουρκίας ή λόγω της Αιγύπτου - Αλγερίας ή λόγω του καλύτερου μέχρι στιγμής κλίματος στην Ελλάδα... να έχουμε πολύ κόσμο την τελευταία στιγμή. Και λέω τελευταία στιγμή, γιατί μέχρι τώρα όλα τα παραπάνω δεν φαίνονται και ιδιαίτερα. Αλλά και έτσι να γίνει, το πιο πιθανό είναι όλη αυτή η αύξηση να μην μας αγγίξει, για μια ακόμα χρονιά μετά την περσινή. Και όχι μόνο να μην μας αγγίξει, αλλά να έχουμε και περισσότερη μείωση από την περυσινή, αφού πια όλοι οι  πελάτες μας γνωρίζουν καλά πως δεν υπάρχει "Sea Star" και τα δρομολόγια του δεν έχουν αντικατασταθεί. Και οι επαγγελματίες του νησιού ξέρουν τι θα πει λιγότεροι τουρίστες από την προηγούμενη χρονιά.

Κανένας, λοιπόν, δεν νομίζω ότι μπορεί να μας πει πώς θα τα πάει ο "τουρισμός" μας αυτήν την σεζόν. Το μόνο που μπορώ να σας πω εγώ με σιγουριά πάντως, και χωρίς να είμαι μάντης, είναι πως, αν και αυτή η χρονιά πάει το ίδιο άσχημα με την προηγούμενη, θα είναι και η τελευταία "τουριστική" χρονιά της Τήλου. Και αυτό δεν αφορά ένα - δύο άτομα. Μας αφορά όλους!




Ακάλυπτος