Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι το bitcoin;

BitcoinΗ ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Τι είναι το bitcoin; Τρέχα να καταλάβεις και τρέχα να εξηγήσεις. Ας πούμε ότι είναι μια συναλλαγματική μονάδα, η οποία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σε κανένα χρηματιστήριο παρά μόνο στο Διαδίκτυο όπου χρησιμοποιείται ως νόμισμα.


Αυτά δεν τα καταλαβαίνω και πολύ καλά, στην αρχή μου φαινόταν κάτι ρομαντικό, σαν την εσπεράντο, μετά πίστεψα ότι πρόκειται για βλακεία και τώρα τελευταία άκουσα ότι «είναι το νόμισμα των λαθρέμπορων».

Ούτε κι αυτό το πιστεύω. Ανάγκη το είχαν οι λαθρέμποροι το bitcoin!

Η επίθεση των χάκερ σε τρεις τράπεζες –και πού να ξέρουμε αν έχει καν λήξει αυτή η ιστορία– ζητώντας λύτρα σε bitcoins, έφερε την ουτοπία αυτή σε πρώτο πλάνο στις ειδήσεις.

Μην το ψάξετε περισσότερο. Το περασμένο καλοκαίρι την ώρα που όλοι ανησυχούσαν για το αν θα υπάρξει Grexit ή όχι, την ώρα που έκλειναν οι τράπεζες και εφαρμόζονταν capital controls, υπήρχαν ένα σωρό επιτήδειοι που προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο να μετατρέψει τα ευρώ του σε bitcoins για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Ευτυχώς επειδή ο Ελληνας έχει το κεφάλι του ήσυχο μόνο όταν τα ωραία του λεφτά –σε φυσική μορφή, άντε το χειρότερο σε λίρες–βρίσκονται μόνο λίγα εκατοστά από το προσκεφάλι του, δεν φάνηκε να δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ή δεν το μάθαμε γιατί κανείς δεν το παραδέχτηκε - παίζει κι αυτό.

Η ομάδα των χάκερ που έκανε την επίθεση αυτοαποκαλείται Armada Collective και χρησιμοποιεί μια πρωτόγονη αλλά αποτελεσματική μέθοδο, τις επιθέσεις Distributed Denial of Service (DDoS).

Με απλά λόγια χακάρουν πρώτα χιλιάδες υπολογιστές όπου εγκαθιστούν ένα λογισμικό. Ενα bot, όπως λέγεται στην αργκό της τεχνολογίας.

Με δική τους εντολή το bot βάζει τον υπολογιστή (χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης) να συνδεθεί με μια ιστοσελίδα.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες υπολογιστές προσπαθούν ταυτόχρονα να συνδεθούν με μία ιστοσελίδα με αποτέλεσμα η εν λόγω ιστοσελίδα να «μπουκώνει» και να μη λειτουργεί καθόλου.

Και δεν θέλω «αααα!» και «ωωωω!» γιατί και αυτήν τη στιγμή που διαβάζετε μπορεί ο δικός σας υπολογιστής να συμμετέχει σε μια επίθεση DDoS κάπου στον κόσμο.

Ηδη από τον Οκτώβριο, η ελβετική κυβέρνηση είχε εκδώσει ειδοποίηση προς τις εταιρείες της χώρας για μια νέα ομάδα που έστελνε απειλητικά emails ζητώντας λύτρα σε bitcoins.

Για να γίνουν πιο πιστευτοί έκαναν και μια επίδειξη ισχύος με μια επίθεση DDoS στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία κρατούσε 15-30 λεπτά.

Στις αρχές Νοεμβρίου, επτά εναλλακτικοί πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ProtonMail, Zoho, Hushmail, FastMail, Neomailbox, VFEmail, Runbo) κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επιθέσεις DDoS, οι οποίες κράτησαν 2 ή 3 μέρες.

Από τους επτά μόνο το ProtonMail, το οποίο μάλιστα είναι μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία που στήθηκε από ερευνητές του CERN, πλήρωσε τα λύτρα (20 bitcoins, 1 bitcoin είναι περίπου 355 ευρώ) αλλά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Σύμφωνα με την εταιρεία Kaspersky, η οποία παράγει λογισμικό προστασίας, τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε 79 χώρες από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το μεγαλύτερο κακό σε παρόμοιες ιστορίες το κάνει η άγνοια. Μου έκανε εντύπωση και η άγνοια των μέσων ενημέρωσης (λογικό, δεν ξέρεις, ρώτα τουλάχιστον) αλλά και η άγνοια του κόσμου, ο οποίος πανικοβλήθηκε.

Οι ίδιοι άνθρωποι που όταν κάτι χαζές μεταφράσεις τούς ζητάνε με μέιλ να στείλουν το τραπεζικό τους password, τάχα μου για να ταυτοποιηθούν ή δεν ξέρω τι άλλο, το στέλνουν αυτοβούλως, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το χειρότερο στην παραπάνω ιστορία είναι μάλλον η σκοτεινή «υπόθεση» bitcoin και οι επιτήδειοι που το χρησιμοποιούν.


Μαρίνα Μποκάτου

efsyn.gr