Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γιάννης Γιαννέλης: «Θα εφαρμοσθούν όσα το Σύνταγμα ορίζει περί νησιωτικότητας…»

«Είναι ανάγκη στο Αιγαίο αλλά και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα αυτό που “πρέπει”» υποστηρίζει ο Γιάννης Γιαννέλλης από τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σκιά λοιπόν του πίνακα ζωγραφικής με το ναύαρχο Κουντουριώτη ο Γιάννης Γιαννέλλης δηλώνει βαρύ το χρέος που ανέλαβε να διεκπεραιώσει. «Η Γενική Γραμματεία λέει πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό της.


Να δουλέψει με αρμοδιότητες, να αξιοποιήσει το προσωπικό της, να σταθεί δίπλα στο δοκιμαζόμενο νησιώτη».

Στόχος πρώτος και μάλιστα μέσα στο Μάιο, η σύσταση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Ένας θεσμός που προβλέπεται και μηδέποτε συστάθηκε και άρα δε λειτούργησε.

«Πρόκειται» λέει ο Γιάννης Γιαννέλλης «για ένα θεσμό με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων, αυτοδιοικητικών φορέων, εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που συζητούν, συναποφασίζουν και προτείνουν».

Διεκδικεί

«Η νησιωτικότητα» λέει ο Γιάννης Γιαννέλλης, «κοινώς η ανάγκη εξειδίκευσης της κάθε κυβερνητικής πρακτικής στα νησιά, επιβάλλεται από το Σύνταγμα των Ελλήνων.

Το άρθρο 101 παράγραφος 2 ορίζει ότι “η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες”, ενώ η παράγραφος 4 σημειώνει πως “ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους”.

Σε τι μεταφράζεται ο παραπάνω συνταγματικός κανόνας;» Ρωτά ο κ. Γιαννέλλης. «Στο ότι η Πολιτεία υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη σε κάθε ενέργειά της (δηλαδή όταν νομοθετεί η Βουλή και όταν δρα κανονιστικά η διοίκηση) τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Πού τις είδατε, θα μου πείτε και με το δίκιο σας, αυτές τις ιδιαίτερες πολιτικές για τα νησιά από το 2001, όταν και κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος περιελήφθη ο παραπάνω κανόνας; Πουθενά...».

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ο Συνταγματικός κανόνας πρέπει να εφαρμοσθεί. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί τόσο μέσω του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και της ουσιαστικής λειτουργίας του όσο και μέσω της πίεσης από μεριάς της Γενικής Γραμματείας δια του προϊσταμένου υπουργείου προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

«Όταν νομοθετούν ή όταν δρουν κανονιστικά όλα τα Υπουργεία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εδώ και 14 χρόνια Συνταγματική επιταγή. Κι ως τα τώρα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ» λέει ο κ. Γιαννέλλης.

Προγράμματα και ένα στοίχημα
Στους στόχους του νέου γενικού γραμματέα είναι και η διαχείριση προγραμμάτων. «Εδώ και 10 περίπου χρόνια το υπουργείο και μετέπειτα η γενική γραμματεία είναι εκτός προγραμμάτων.

Τίποτα δεν συμβαίνει, τίποτα δεν κάνουμε, το αποκούμπι των νησιωτών έχει κυριολεκτικά “εξαφανιστεί” από τα νησιά. Θέλουμε να ψάξουμε, να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε τρόπους παρεμβάσεων στα νησιά. Να λειτουργήσουμε για να μπορέσουμε να πείσουμε τους νησιώτες πως πρέπει να εμπιστευτούν τη δημόσια διοίκηση» σχολιάζει ο κ. Γιαννέλλης.

Προσθέτοντας και ένα προσωπικό του στοίχημα: «Το κόστος μεταφοράς νησιωτών και εμπορευμάτων είναι δυσανάλογο. Θέλουμε αυτό που έχει κατοχυρωθεί από τη Γαλλία, τη μεγάλη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες να το κατοχυρώσουμε και να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.

Αναφέρομαι στο μεταφορικό ισοδύναμο. Το κόστος μεταφοράς στα νησιά είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο στην άλλη Ελλάδα. Αλλά αυτό θέτει θέμα ισότητας μεταξύ των Ελλήνων. Και οι νησιώτες πρέπει να νιώσουν ίσοι με τους άλλους Έλληνες».

Ρωτάμε το Γιάννη Γιαννέλλη αν έχει βάλει ψηλά τον πήχυ. «Μπορεί…» μας απαντά. «Αλλά καλύτερα να έχεις βάλει υψηλούς στόχους παρά να μην έχεις βάλει καθόλου» μας λέει αποχαιρετώντας μας…


Αναδημοσίευση από το Εμπρός net