Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πάρτε τα κλειδιά και ελάτε εσείς να κάνετε κουμάντο

Νέες υποσχέσεις Σαχινίδη, αλλά οι δήμαρχοι ανησυχούν ότι η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, θα χειροτερέψει!
Οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ανταποκρίθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα «χρεοκοπούμε, μας κόψατε όλους τους πόρους, ελάτε να πάρετε τα κλειδιά»!
Στην έκτακτη γενική συνέλευση και την πορεία που ακολούθησε παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος, Λειψών Μπενέτος Σπύρου και Χάλκης Μιχάλης Πατρός, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Σαββής και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς.

Σημειωτέον, ότι οι οικονομικοί πόροι από την κεντρική κυβέρνηση κόπηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε φούντο, όπως έγραψε χθες και το «Rodosalarm». Όλοι οι δήμοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα, και οι δήμαρχοι προειδοποίησαν χθες τον Υπουργό Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, θα σας παραδώσουμε τα κλειδιά». Ο Υπουργός έδωσε πάλι υποσχέσεις, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα τηρηθούν. Αντίθετα, πολλοί ανησυχούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τον Ιούνιο, οπότε έρχονται και άλλα μέτρα περιστολής των δαπανών.
Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στη διαφορετικότητα των νησιωτικών Δήμων και ζήτησε διαφορετική αντιμετώπιση από την ΚΕΔΕ στην κατανομή των πόρων, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους δημάρχους.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ η οικονομική κατάσταση των Δήμων περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα. Αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, σε ένα αδιέξοδο ανέχειας και απαξίωσης.
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια πρωτοφανή μείωση των πόρων της - λειτουργικών και επενδυτικών - που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 50%.
Την ίδια στιγμή οι δήμοι δίνουν καθημερινά αιματηρό αγώνα, με ό,τι μέσα διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν στους συμπολίτες μας, που βιώνουν τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης, υπηρεσίες αλληλεγγύης, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία των πόλεων και των χωριών μας,
Ωστόσο τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί.
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής οργάνωσης του Κράτους, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών του. Είναι ξεκάθαρο πως το Ελληνικό Κράτος δε μπορεί να λειτουργεί με ένα ξεπερασμένο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας του 21ου αιώνα.
Εάν θέλουμε να βγει η Χώρα από αυτή την πολύπλευρη κρίση η απάντηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει γνήσιος θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμός και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.
Είναι η ώρα της Αποκέντρωσης, είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης.
Οι μειώσεις έχουν γίνει πλέον σαρωτικές, πλήττουν τον πιο σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών, σε συνδυασμό δε, με τον περιορισμό των ίδιων εσόδων και τη μετακύληση στους δήμους του κόστους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας. Την ίδια στιγμή για τις νέες μειώσεις δαπανών ύψους 11,6 δις € για τη διετία 2013 - 2014, ορισμένοι εκτός τόπου και χρόνου φέρονται να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των Δήμων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξαρχής έχει δηλώσει σεόλους τους τόνους και σε όλες τις φάσεις της δεινής κρίσηςπου περνά η χώρα μας ότι αναγνωρίζει την κρίσιμηδημοσιονομική κατάσταση και για αυτό ζητά το αυτονόητο: Να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να ανακάμψει από την κρίση.
Για αυτό η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η σημερινή ή η επόμενη Κυβέρνηση οφείλει άμεσα και έμπρακτα να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης, υπεράσπισης και ενίσχυσης του θεσμού.